Lahey’de vicdan seli: Hollanda’da 100 bin kişi Gazze için buluştu

Hollanda'nın Lahey şehrinde 100 bin kişi, Hollanda hükümetinin İşgalci İsrail’e verdiği desteği protesto etti. Kırmızı kıyafetlerle sokaklara dökülen göstericiler, Gazze’deki soykırıma karşı net tavır alınması çağrısında bulundu. Yardım kuruluşlarının da destek verdiği eylemde, “elleriniz kanlı” ve “şiddet çözüm değil” sloganları öne çıktı.

Pazar günü yaklaşık 100.000 gösterici, Hollanda’nın Lahey kentinde hükümetin İşgalci İsrail'in politikalarını protesto etmek üzere bir araya geldi. Kent, kırmızı kıyafetler giymiş protestocularla dolup taştı.

Göstericiler, yerel saatle 12.45’te Malieveld meydanında toplandı ve kısa süre sonra Barış Sarayı’na doğru yürüyüşe geçti. Saat 14.45 civarında ilk gruplar hedeflerine ulaştı. Göstericileri burada birkaç yüz destekçi karşıladı. Oxfam Novib’in verilerine göre protestoya toplamda 100 binin üzerinde kişi katıldı.

Yürüyüş sırasında “Kabine utanç verici, ellerin kanlı” gibi sloganlar atıldı. Göstericiler Filistin bayrakları taşırken, “Şiddet çözüm değil”, “Bir şey yapın” ve “Artık saklanacak yer yok” gibi yazıların yer aldığı dövizler dikkat çekti.

Katılımcıların giydiği kırmızı kıyafetler, hükümetin Soykırımcı İsrail’e verdiği desteğe karşı sembolik bir “kırmızı çizgi”yi temsil etti. Göstericiler, Hollanda hükümetinin İşgalci İsrail’in Filistinlilere uyguladığı soykırıma karşı yeterince harekete geçmediğini düşünüyor.

Etkinlik, aralarında Yahudi yazar Maurits de Bruin’in de bulunduğu konuşmacıların yer aldığı bir sahne programıyla başladı. De Bruin, ailesinin soykırıma maruz kaldığını belirterek, “Holokost şimdi Gazze’deki soykırımı meşrulaştırmak için kullanılıyor” dedi.

Amnesty International, Save the Children ve Oxfam Novib gibi birçok sivil toplum kuruluşu gösteriye destek verdi. Kuruluşlar, Hollanda hükümetine çağrıda bulunarak, İşgalci İsrail’e yapılan siyasi, ekonomik ve askeri desteğin sonlandırılmasını istedi. Bu çağrının gerekçesi ise Soykırımcı İsrail’in Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarında yardım erişimini engellemesi, savaş suçları ve insan hakları ihlalleriyle suçlanması olarak açıklandı.

Hollanda hükümeti ise İsrail’in “teröre karşı kendini savunma hakkı” olduğunu iddia ediyor. Ancak Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp kısa süre önce İsrail’in uyguladığı şiddeti “orantısız” olarak nitelendirmiş ve insan hakları ihlallerine yönelik soruşturma açılmaması hâlinde İsrail ile iş birliklerinin askıya alınabileceğini söylemişti. Fakat protestocular, bu açıklamaların yeterli olmadığını belirtiyor.