Koronavirüs hastalarının hayatını kurtarabilecek iki yeni ilaç keşfedildi

İlaçlar daha fazla hayat kurtarmanın yanı sıra, hastaların iyileşmesini hızlandırıyor ve kritik hastaların yoğun bakımda geçirmesi gereken süreyi yaklaşık bir hafta kısaltıyor

Koronavirüs hastalarının hayatını kurtarabilecek iki yeni ilaç keşfedildi

Bilim insanları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarında ölümleri dörtte bir oranında azaltabilecek hayat kurtaran iki ilaç daha buldu.

BBC’ye göre Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) yoğun bakım ünitelerinde bir deneme yürüten araştırmacılar, damlama yoluyla verilen anti-enflamatuar ilaçların tedavi edilen her 12 kişi için ekstra bir hayat kurtardığını söylüyor.

Uzmanlar, söz konusu malzemelerin Birleşik Krallık'ta halihazırda mevcut olduğunu ve yüzlerce hayatı kurtarmak için anında kullanılabileceğini bildirdi.

Birleşik Krallık hastanelerinde 30 binden fazla koronavirüs hastası tedavi görüyor, bu oran Nisan ayında göre yüzde 39 artış gösterdi.

Birleşik Krallık hükümeti, tocilizumab ve sarilumab ilaçlarının ülkedeki hastalar için kullanımına devam edilmesini sağlamak için üretici şirketle yakın bir şekilde çalışıyor.

İlaçlar daha fazla hayat kurtarmanın yanı sıra, hastaların iyileşmesini hızlandırıyor ve kritik hastaların yoğun bakımda geçirmesi gereken süreyi yaklaşık bir hafta kısaltıyor.

Her iki ilaç da eşit derecede iyi çalışıyor ve deksametazon adı verilen ucuz bir steroid ilaçla zaten bulunan faydayı artırıyor gibi görünüyor.

İlaçların maliyeti hasta başına 750 ila bin sterline mal olsa da, uzmanlar bunları kullanmanın avantajının açık olduğunu ve yoğun bakım yatağının yaklaşık 2 bin sterlinlik günlük maliyetinden daha az olduğunu söylüyor.

Imperial College London’dan baş araştırmacı Prof. Anthony Gordon, "Bu ilaçlarla tedavi ettiğimiz her 12 hasta için bir hayat kurtarmayı umuyoruz. Bu büyük bir etki" dedi.

Birleşik Krallık'ta dahil altı farklı ülkede yoğun bakımda yaklaşık 800 hasta ile yapılan bir deneyde, koronavirüs hastalarının yaklaşık yüzde 36’sı standart bakım altında yoğun bakımda öldü.

Yeni ilaçlar, hastalara yoğun bakıma girdikten sonraki 24 saat içinde verildiğinde bu oranın yüzde 27’ye düşürdüğü görüldü.

Şarku'l Avsat