Kongo'da Batı karşıtı gösteri: ABD, Fransa ve AB bayrakları yakıldı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'de Ruanda karşıtı göstericiler, hükümet güçleriyle savaşan isyancılara verilen desteği kınayarak Ruanda ve Batı ülkelerinin bayraklarını ayaklar altına alıp yaktılar

Kongo'da Batı karşıtı gösteri: ABD, Fransa ve AB bayrakları yakıldı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki (DRC) Goma şehir merkezine yaklaşık on kilometre uzaklıktaki güvensizliği protesto eden göstericiler, Amerikan, Fransız ve Avrupa Birliği bayraklarını yaktı.

Protestocular bu gösteride Batı'nın, ülkenin doğusunda yer alan stratejik Goma kentini tehdit eden ve "23 Mart Hareketi" olarak bilinen M23 grubunun isyancılarını desteklemekle suçlanan komşu Ruanda'yı desteklediğini söyledi.

Lucha yurttaş hareketinin aktivistlerinden Espoir Muhinuka, şunları söyledi: "Bildiğiniz gibi bu Fransızlar ve bu Amerikalılar ikiyüzlüdür, biz BRICS gibi ciddi ortaklar istiyoruz. Yetkililerimize ikiyüzlüleri bırakıp Rusya, Çin gibi ciddi ülkelerle ittifak kurmalarını söylüyoruz. Batı'nın 60 yılı aşkın süredir Afrika'ya büyük acılar yaşattığını, Afrika'nın daha fazla ilerlemediğini anlıyoruz. 60 yıldır bizden çalıyorlar, bizi öldürüyorlar, insan hakları için orada olduklarını söylüyorlar ama biz evlerimizde öldürüldüğümüzde kollarını kavuşturuyorlar, İsrailliler masum Filistinlileri öldürdüğünde hiçbir şey söylemiyorlar. Annelerimizi, kız kardeşlerimizi, soydaşlarımızı öldürenlerle diyalog kurmak imkansızdır”.

Göstericiler ayrıca "ABD = RUANDA M23" yazan veya "Fransa ve ABD büyükelçiliklerinin kapatılması" sloganları atan pankartlar da taşıdılar. Batı karşıtı şarkılar söyleyen öfkeli göstericiler, ulusal güvenlik güçleri tarafından durdurulmadan önce askeri operasyon bölgesi Saké'ye gitmek amacıyla Goma şehir merkezinden yaklaşık on kilometre uzakta yürüdü.

Protestoculardan Suzanne Kibira,“Uluslararası toplumun, ABD ve Fransa'nın yanı sıra Kongo'da bize saldırmaya gelen düşmanla işbirliği yapan Batılı ülkeleri kınıyoruz. Bu yüzden onların gitmesini, bizi bırakmasını talep etmek için buradayız. Hükümetimizin biz Kongoluları destekleyebilecek ciddi ülkelerle bir araya gelebilmesini istiyoruz"

Ancak Kongoluların uluslararası camiaya karşı bir tavırları yok, onlara göre ülkenin doğusunu terörize eden M23 isyanına bazı ülkelerin verdiği destekten rahatsız oluyorlar, ABD ve Avrupa Birliği'nden daha güvenilir ortaklar istiyorlar. Onlara göre Fransa ve ABD, ülkenin doğusunda kasıp kavuran ve kendilerine göre Ruanda tarafından desteklenen M23'ün suç ortağıdır.

Protestoculardan Amani Fiston;  "Bu bayrakları yaktık çünkü M23 isyancılarını finanse edenler onların ülkeleriydi, bunlar silah, zırhlı araç ve mühimmat veren ülkelerdi. Buradaki savaşı finanse edenin Ruanda ve bu batılı ülkeler olduğunu biliyoruz, bu yüzden bayraklarını ve büyükelçiliklerini yakıyoruz çünkü Kongo'da yaşanan savaşı destekliyorlar."