Kazakistan'da resmi rakamlara göre 225 kişi hayatını kaybetti

Kazakistan’da 2 Ocak’ta LPG fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan ve ardından şiddetli protestolara dönüşen olaylarda resmi rakamlara göre 225 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

Kazakistan'da resmi rakamlara göre 225 kişi hayatını kaybetti

Kazakistan 2 Ocak'ta başlayan ve ülke genelinde protestolara dönüşen olaylara ilişkin yeni bir açıklama yapıldı.

Kazakistan Başsavcılığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki ekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protesto gösterilerinde; sivil vatandaşlar, polis ve askerlerin de aralarında bulunduğu 225 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Ayrıca, 3 bin 393'ü kolluk kuvveti olmak üzere toplamda 4 bin 353 kişinin yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, ülkede 44’ü terör eylemi ve 15’i cinayet olmak üzere 546 davanın soruşturmasının sürdüğü ifade edildi.

Davalar kapsamında 446 kişinin de tutuklu yargılandığı aktarıldı.

Bazı bölgelerde OHAL kaldırıldı

5 Ocak’ta ülkenin 3 büyükşehri ile 14 eyaletinde ilan edilen olağanüstü hal, bugünden itibaren 3 eyalette daha kaldırıldı. Böylece ülkede 1 büyükşehir ve 9 eyalette OHAL sona erdi.

Öte yandan, 6 Ocak’ta ülkeye konuşlandırılan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Barış Gücünün ülkeden çekilme sürecide, bugün Rus askerlerin tamamen ülkeden çıkmasıyla tamamlandı.

Kazakistan’daki olaylar

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak'ta sıvılaştırılmış petrol gazına (LPG) yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protesto gösterileri ülkenin eski başkenti Almatı’da şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Almatı’daki gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşanmıştı.

5 Ocak’ta Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etmiş ardından ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.