Kanada, Çin'e karşı 'keyfi gözaltıları' durdurmak için 58 ülkeden oluşan girişim başlattı

Kanada, aralarında Çin'in de bulunduğu bazı ülkelerin 'yabancı ülke vatandaşlarını gözaltına alarak bu durumu bir diplomatik pazarlık unsuru olarak kullanmasının durdurulmasına' karşı bir girişim başlattı.

Kanada, Çin'e karşı 'keyfi gözaltıları' durdurmak için 58 ülkeden oluşan girişim başlattı

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau'nun 'kabul edilemez bir davranış' olarak nitelendirdiği, bağlayıcı olmayan girişime şu ana kadar 58 ülke imza attı.

Ayrıca imzacı ülkelerin dışişleri bakanları söz konusu davranışı kınadıklarını belirtti.

Bakan Garneau, Reuters'a yaptığı açıklamada, "İnsanları ailelerinden almak ve onları pazarlık unsuru koz olarak kullanmak hem yasa dışı hem de ahlaka aykırı." ifadesini kullandı ve ülkesinin öncülük ettiği girişimi türünün ilk örneği olarak tanımladı.

Girişime taraf olan ülkeler arasında Japonya, İngiltere, Avustralya ve 27 üyeli Avrupa Birliği de bulunuyor.

Söz konusu deklarasyon herhangi bir ülkeyi hedef almıyor. Garneau, girişimin yabancıları gözaltına alan ülkeler ve bunu yapmak isteyecek diğer ülkeler üzerindeki diplomatik baskıyı artırmak için tasarlandığını söyledi.

Bu arada Kanada'nın öncülüğünde başlatılan bildiri henüz imzalanıp resmi olarak duyurulmadan birkaç gün önce Çin'in devlet destekli gazetesi Global Times, söz konusu adımla ilgili isimsiz uzmanlara dayandırarak bir haber yayınlamış ve bu durumu, "Çin'i kışkırtmak için tasarlanmış agresif ve kötü düşünülmüş bir saldırı" diye nitelendirmişti.

Ottawa, ABD'nin çıkardığı yakalama emrinin ardından Çinli Huawei'nin üst düzey yetkilisini gözaltına almış bu olaydan kısa süre sonra Çin de, iki Kanada vatandaşını gözaltına almıştı.

Kanada, Pekin'in iki vatandaşını gözaltına almasını "rehine diplomasisi" olarak nitelendirerek olayı kınarken, Çin ise iki vakanın birbiriyle bağlantılı olmadığını öne sürüyor.

Kanadalı bir yetkili, imzalanan bildirinin Pekin üzerinde baskı oluşturacağını söyledi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen yetkili, "Onlara (Çin) biraz rahatsızlık vermek istiyoruz. Birçok ülke uygulamanın kabul edilemez olduğunu düşünüyor ve zamanla (Çin'in) tutumlarında bir değişiklik yaratacağını umuyoruz." diye konuştu.

Euronews