'Hindistan'ın 'soykırım mağduru' Arakanlıları iade etme planı çirkin ve kabul edilemez'

İngiltere Burma Rohingya Organizasyonu, Hindistan polisi tarafından ülkelerine iade etmek üzere geri gönderme merkezinde tutulan 150'den fazla Arakanlı Müslümanın serbest bırakılmasını istedi.

'Hindistan'ın 'soykırım mağduru' Arakanlıları iade etme planı çirkin ve kabul edilemez'

İngiltere Burma Rohingya Organizasyonundan (BROUK) yapılan yazılı açıklamada, Hindistan'ın Arakanlıları Myanmar'a göndererek hayatlarını tehlikeye attığı belirtildi.

Açıklamada, Arakanlılara yönelik "soykırımın" devam ettiği, Myanmar'da darbe yaparak yönetime el koyan ordunun mültecilere karşı tekrar şiddete başvurabileceği vurgulandı.

Hindistan'ın mültecileri derhal serbest bırakmaya çağrıldığı açıklamada, uluslararası toplumdan da Yeni Delhi yönetimine baskı yapması talep edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen BROUK Başkanı Tun Khin, Hindistan'ın "soykırım mağduru" Arakanlıları iade etme planını "çirkin ve kabul edilemez" olarak değerlendirdi.

Khin, mülteciler için Myanmar'ın açık hapishane olduğunu kaydederek, "Uluslararası toplum, Arakanlı mültecileri en temel insan hakkı olan yaşam hakkının ihlalinden korumak için acilen harekete geçmelidir." dedi.

Hindistan, Cammu Keşmir'deki eski bir hapishaneyi geri gönderme merkezine çevirerek iade etmeyi planladığı 150'den fazla Arakanlıyı buraya göndermişti.

AA