Kabil Havalimanı kapalı olduğu için binlerce kişi kara sınır kapılarına yöneldi

Torkham'daki Pakistanlı bir yetkili, "Afganistan tarafındaki çok sayıda insan sınır kapısının açılmasını bekliyor" dedi

Kabil Havalimanı kapalı olduğu için binlerce kişi kara sınır kapılarına yöneldi

Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden sonra oluşan idari boşluk nedeniyle yabancı bağışçılar ülkedeki muhtemel bir insani krize nasıl tepki vereceklerine karar veremezlerken ülkelerini terk etmek isteyen binlerce Afgan sınır kapılarına toplanırken bankaların önünde kuyruklar oluştu.

ABD'nin ve koalisyon güçlerinin Afganistan'dan tamamen çekilmesinden sonra Taliban grubu ülkedeki bankaları, hastaneleri ve devlet mekanizmasını işler halde tutmaya çalışıyor.

ABD Afganistan'dan çekilme sürecini tamamlamasının ardından Başkent Kabil'deki Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı'nın kontrolü önceki gün Taliban'a geçti.

Kabil havalimanının çalışamaz durumda olmasından dolayı özel girişimler Taliban'ın hedefindeki Afganların güvenli bir şekilde kara yoluyla İran, Pakistan ve Orta Asya ülkelerine geçiş yapmaları için seferber oldular.

Pakistan ile ana sınır geçiş noktası olan ve Kiber Geçidi'nin hemen doğusundaki Torkham'daki Pakistanlı bir yetkili, "Afganistan tarafındaki çok sayıda insan sınır kapısının açılmasını bekliyor" dedi.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, binlerce başka insan da Afganistan ve İran sınırındaki Islam Kala sınır kapısına yığıldı.

Reuters, Independent