Jerusalem Post: İsrail'de eşi benzeri görülmemiş sayıda insan ülkeyi terk ediyor

İşgal altındaki Filistin'de gerginliğin artması ve işgalcilerin kayıplarının artmasıyla Siyonist İsrailli yerleşimciler bölgeden akın akın kaçıp, ülkeyi terk ediyor.

Jerusalem Post: İsrail'de eşi benzeri görülmemiş sayıda insan ülkeyi terk ediyor

İsrail gazetesi Jerusalem Post, "Büyük Göç" başlıklı bir raporda, devam eden savaş nedeniyle işgal altındaki toprakları terk eden Siyonist İsraillilerin sayısındaki artışı Pazar günü açıkladı. Rapor, Filistin'in işgalinden bu yana görülmemiş bir göç dalgasına dikkat çekiyor ve sayılar eşi benzeri görülmemiş seviyelere ulaşıyor.

Jerusalem Post'un haberine göre , İsrail işgali şu anda "rekor düzeyde göç oranları" yaşıyor; yalnızca bu yıl yaklaşık 40 bin 600 kişi ülkeyi terk etti. Bu rakamın tarihte bir örneği bulunmuyor.

Gazete, çok sayıda İsrailli siyonist yerleşimcinin, "paralarını, eğitimlerini ve mesleki becerilerini de beraberlerinde götürerek" büyük sayılar halinde göç ettiğini vurgulayarak , bu eğilimlerin İsrail işgaline uzun vadeli zararlar verebileceği uyarısında bulundu.

Raporda, 2023'ün ilk yedi ayında yaklaşık 40.600 İsraillinin işgal altındaki Filistin'i terk ettiği belirtiliyor; bu sayı, 2022'ye göre ayda ortalama 2.200 kişi daha fazla. Bu kitlesel göç, çarpıcı bir eğilimin parçası.

2023'ün ilk yedi ayında uzun vadeli göçmenlerin sayısı %59 arttı

2023 yılında, son on yılda yıllık ortalama 37 bin 100 kişiye kıyasla keskin bir artışla 55 bin 400 kişi göç etti.

Göç dalgası yaz aylarında yoğunlaştı ve göçmen sayısı yılın ilk beş ayında ayda ortalama 5.200'den Haziran ve Temmuz aylarında 7.300'e çıktı . Gazete, İsrail Merkez İstatistik Bürosu tarafından tanımlandığı şekliyle "uzun vadeli göçmen" sayısının 2023'ün ilk yedi ayında %59 arttığını bildirdi.

Gazete ayrıca, nüfusun yalnızca %27'sini temsil etmelerine rağmen, yirmili ve otuzlu yaşlardaki genç yetişkinlerin göçmenlerin %40'ını oluşturduğunu belirtti. Bu eğilimin, mesleğin "iş gücünün önemli bir bölümünü kaybettiğini" gösterdiğini, çünkü bu bireylerin çoğunun iş piyasasına girdiğini, eğitim aldığını veya yurtdışında eğitim gördüğünü söyledi.

Raporda ayrıca 2023'te göçmenlerin %59'unun yurtdışında, %41'inin ise işgal altındaki Filistin topraklarında doğduğu vurgulandı. Filistin dışında doğanların %80'i Avrupa'dandı ve çoğunluğu (%72) eski Sovyetler Birliği'nden geliyordu.

İsrail Merkez İstatistik Bürosu'nun daha önceki raporlarında, bu göç kalıpları, özellikle 2023-2024 yılları arasında Mescid-i Aksa Tufanı Harekatı'nın başlamasının ardından "endişe verici" olarak nitelendirilmiş ve göçün daha da kötüleşmesine yol açmıştı.

Ayrıca, son yıllarda yaklaşık bir milyon yerleşimcinin, tam ölçekli bir savaş ihtimaline karşı önlem olarak yabancı pasaport edindiği belirtildi.

Maariv, mali transferler açısından ise Siyonist İsrailli yerleşimcilerin yılın ilk yedi ayında 7 milyar dolarlık mevduatı yurtdışına aktardığını vurguladı.  

Ayrıca, göç edenler arasında doktor, bilim insanı, eczacı ve ileri teknoloji uzmanlarının da yer alması nedeniyle "beyin göçü" olgusuna da işaret edildi.

Bu gelişme, Direniş Ekseni'nin bazı unsurları olan Filistin Direnişi, Lübnan ve Irak'taki İslami Direniş ile Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin işgal altındaki topraklardaki İsrail hedeflerine karşı aralıksız askeri operasyonlar yürütmesi ve işgal rejimine stratejik darbeler indirmesiyle gerçekleşti.

Merkezi İstatistik Bürosu'nun (CBS) geçen ayki verileri, 2022'de ve 2023'ün ilk yarısında işgal altındaki toprakları kalıcı olarak terk eden Siyonist İsrailli yerleşimcilerin sayısında keskin bir artış olduğunu gösterdi .

İşgalci İsrail'in 13. Kanalı'nın aktardığı rakamlara göre , 2021 yılında yaklaşık 31.000 İsraillinin göç ettiği (gelen 29.000 kişiyle karşılaştırıldığında), 2022 yılında 38.000 kişinin göç ettiği (23.000 kişinin geldiği) ve 2023 yılında 55.300 kişinin yurt dışına taşındığı (27.000 kişinin geldiği) kaydedildi; bu da %50'den fazla bir artışı gösteriyor.

Kaynak: The Jerusalem post - almayadeen.net