Jerusalem Post: Filistin Yönetimi sınırlı kaynaklara rağmen salgınla mücadelede İsrail’den daha iyi iş çıkardı

İsrailli gazete, “İnsanlar oradaki durumun İsrail’den çok daha kötü olacağını sanmıştı. Ancak gidişat şu ana kadar başarılı” değerlendirmesinde bulundu

Jerusalem Post: Filistin Yönetimi sınırlı kaynaklara rağmen salgınla mücadelede İsrail’den daha iyi iş çıkardı

Koronavirüs (Kovid-19) salgını Ortadoğu’da da etkisini sürdürürken Jerusalem Post gazetesi İşgalci İsrail hükümetiyle Filistin Yönetimi’nin (FY) hastalıkla mücadele yöntemlerini kıyaslayan bir yazıya yer verdi.

Gazetenin eski Ortadoğu muhabiri Ben Lynfield’in kaleme aldığı “Filistinlilere yeni bir bakışın zamanı geldi mi?” başlıklı yazıda, “Koronavirüsü kontrol altına almak söz konusu olduğunda, sahip olduğu sınırlı kaynaklara ve tıbbi altyapıya rağmen ‘başarısız devlet’, İşgalci İsrail'den daha iyi bir iş başardı” değerlendirmesi yer aldı.

Salgın ABD ve Birleşik Krallık’ta can kaybını artırmaya devam ederken Filistin Yönetimi (FY) idaresindeki Batı Şeria’da 13 Mayıs günü hiçbir yeni vaka kaydedilmediğini belirten Lynfield, Beytüllahim dahil bazı bölgelerden artık enfekte haberi gelmediğini aktardı.

Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre çarşamba gününe kadarki veriler itibarıyla Batı Şeria’da (Doğu Kudüs hariç) iki kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi, hastalığa yakalanan 547 kişiden 382’si iyileşti.

Yenilikçi İsrailli kuruluş Bölgesel Düşünce Forumu'ndan Aviv Tatarsky ise “(FY’nin) çalışmaları çok fazla övgüyü hak ediyor. İnsanlar oradaki durumun İsrail’den çok daha kötü olacağını sanmıştı. Ancak işleyişleri şu ana kadar başarılı. Bu noktada korona İsrail’e Filistin Yönetiminden (FY) daha fazla zarar verdi ve bunun nedeni FY’nin kararlarında yatıyor” dedi.

Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nden Kobi Michael de “FY bu krizle mücadelede etkili bir liyakat sergiledi. Filistin halkı disiplinle hareket etti ve FY’nin krizi idare şekli halkın desteğinin artmasına neden oldu” diye konuştu.

İşgalci İsrail’deyse koronavirüs nedeniyle 16 bin 589 kişi enfekte olurken, 266 kişi hayatını kaybetti.