İtalya Dışişleri Bakanı Tajani, Tunus’ta İhvan’ın güçlenmesinden rahatsız

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Tunus’ta yaşanan ekonomik kriz yüzünden Müslüman Kardeşler Cemaati'nin güçleneceğini iddia ederek IMF ve batılı dostalarını Tunus’a maddi yardım yapmaya çağırdı.

İtalya Dışişleri Bakanı Tajani, Tunus’ta İhvan’ın güçlenmesinden rahatsız

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, katıldığı bir konferansta, uluslararası toplumun, Tunus’a derhal mali yardım yapmaması durumunda "Müslüman Kardeşler'in istikrarsızlık yaratması" riskiyle karşı karşıya olduğu iddiasında bulundu.

"Akdeniz'in radikalleşmesini göze alamayız" diyen Bakan, Tunus'un "ekonomik çöküşün" eşiğinde olduğunu ve Uluslararası Para Fonu'ndan yaklaşık 1,9 milyar dolarlık bir kredi için müzakerelerin Cumhurbaşkanı Kays Said'in son politikaları üzerine "durduğunu" söyledi.

2019'da seçilen Said, Temmuz 2021'de Parlamento'yu feshetti, cumhurbaşkanlığı yetkilerini artırmak için ülkenin anayasasında düzenleme yaptı ve ardından referandum düzenledi. Daha sonra ise çok düşük bir katılımla parlamento seçimleri yapıldı.

Tunus'un yeni diktatörü Cumhurbaşkanı Kays Said, bu yılın başında muhaliflere baskı uyguladı, politikacıları, sendika üyelerini, hakimleri ve sivil toplum üyelerini tutukladı.

Tajani, İtalya'nın "Tunus'un sorunlarını çözmesini ve başarısız bir devlet haline gelmemesini" sağlamakla "en çok ilgilenen" ülke olduğunu dile getirdi.

İtalyan hükümetinin IMF ve Dünya Bankası'nın Tunus'a yardım etmesini sağlamak için çok çalıştığını da sözlerine ekledi.

Tajani, uluslararası toplumun "Tunus'u Müslüman Kardeşler'e bırakma hatasını göze alamayacağını" söyleyerek, legal bir yapı olan İhvan’a karşı batıyı harekete geçirmeye çalıştı.

İtalyan Senatosu Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Stefania Craxi'de, şunları söyledi: "Hibe gelmezse ve ekonomi düşmeye devam ederse Müslüman Kardeşler  güçlenecek. Bu yüzden IMF acilen parasal fon sağlamalı"