İsveç, halka neden yüz maskesi takmasını önermiyor ?
Avrupa Birliği Komisyonu, üye ülkelere kamuda maske takılmasını önerirken, İsveç bu konuda yasak getirmeyi veya tavsiyede bulunmayı ısrarla kabul etmiyor.
Avrupa ülkeleri, Covid-19 salgını yüzünden toplu taşıma araçlarında yüz maskesi takılmasını zorunlu kılarken, İsveç bu konuda neden farklı bir tutum izliyor?
Avrupa Birliği Komisyonu, üye ülkelere kamuda maske takılmasını önerirken, İsveç bu konuda yasak getirmeyi veya tavsiyede bulunmayı ısrarla kabul etmiyor.
İsveç Halk Sağlığı yöneticisi Johan Carlson, basına yaptığı bir açıklamada “Kamuya açık yerlerde yüz maskesi takmak, halka daha güçlü bir koruma imkanı sağlamıyor.” diyerek hükümetinin politikasını özetledi.
İsveçli sağlık yetkililerine göre, sosyal mesafeye dikkat etmek, elleri yıkayıp, yüze dokunmamak ve belirtiler varsa evde kalmak, salgının önlenmesi için en etkili yollar.
Bu ülkede yetkililer, maske takılınca, diğer önlemlere insanların daha az önem vereceği endişesini taşıyor.
Başbakan Stefan Löfven, son düzenlediği basın toplantısında, “Yanlış anlaşılan bir güvenlik hissi riski var ortada. İnsanlar maske takınca virüse yakalanmayacakları gibi bir düşünce içine giriyorlar.” diyerek bu konuda yönetimin tavrına açıklık getirdi.
Maske takmak daha zararlı olabilir mi?
Halk Sağlığı Ajansı internet sitesinde, maske takılmasının, yüze dokunma olasılığını artırdığı, maskenin vereceği kaşıntıyla insanların ellerini, gözlerine, burunlarına ve çenelerine götürmeleriyle virüs kapmalarının imkan dahilinde olduğu uyarısı yapıldı.
Başka bir İsveçli bağışıklık istemi uzmanı doktor Anders Tegnell ise yerel bir kanala yaptığı açıklamada, “Virüs maskeye yapışabilir, çıkarttığınızda, buradan elinize, daha sonra da başka yerlere taşınabilir.” diyerek, bu ülkedeki tıp dünyasının maskeye bakışını özetledi.
Tegnell, “Yüz maskeleri, havada kirlenme dolayısıyla dolaşan zerreciklere karşı etkili olabilir, ama havadaki virüslere karşı etkili olacakları konusunda bir garanti yok.” ifadesini kullandı.
Sağlık çalışanlarının, maske takmasının, hastaya bakteri geçmemesi için önemli olduğu görüşünü savunan İsveçli uzmanlar, bunların genelde tek kullanımlık, özel ve kaliteli maskeler olduğuna dikkati çekiyor.
İsveç'te dün itibarıyla vaka sayısı yaklaşık 28 bini bulurken, ölenlerin sayısı 3 bin 400'ü geçti.
Euronews