İsrailli ajan Arin'in, Sudan Askeri konseyi ile Ortadoğu'daki kirli ilişkileri

İsrailli eski bir ajan, Amerika’da lobi çalışmaları yapmak ve Sudan Askeri Geçiş Konsey’ine destek aramak amacıyla Sudan Askeri Geçiş Konseyi ile milyon dolarlık bir antlaşma imzaladığını itiraf etti.

İsrailli ajan Arin'in, Sudan Askeri konseyi ile Ortadoğu'daki kirli ilişkileri

İsrailli eski bir ajan, Amerika’da lobi çalışmaları yapmak ve Sudan Askeri Geçiş Konsey’ine destek aramak amacıyla Sudan Askeri Geçiş Konseyi ile milyon dolarlık bir antlaşma imzaladığını itiraf etti.

Antlaşma, Kanada’nın Montreal bölgesinde yaşayan ve “Dickens &Madson” lobi çalışmaları şirketi başkanı olan 67 yaşındaki Ari Ben-Menashe adlı İsrailli eski ajan tarafından imzalandı. Eski bir İsrail ajanı olan Ari Ben-Menashe’nin söylentilere göre tartışmalı bir kariyere sahip olduğu, uzun süre Afrika ülkelerindeki muhalefet liderleri için lobi çalışmaları yaptığı, ABD ve İran arasındaki rehine krizinde gözcülük ettiği ve çok sayıda silah antlaşması imzaladığı söyleniyor.

Dickens & Madson şirketi son olarak geçtiğimiz günlerde eski cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in darbe ile görevinden uzaklaştırılmasından sonra ülke yönetimini ele alan Sudan Askeri Geçiş Konseyi ile 6 milyon dolarlık bir antlaşma imzaladığı ifade ediliyor.

Antlaşma ile ilgili belgeler Yabancı Ajanlar Kayıt Kanunu gereğince ABD Adalet Bakanlığına teslim edildi. Buna göre İsrailli eski ajan Ari Ben-Menhashe Amerika Birleşik Devletleri’nin yürütme ve yasama organlarında Sudan Askeri Geçiş Konseyi lehine lobi çalışmaları yapabilecek.

Ayrıca İsrail’de yayın yapan Haaretz gazetesi dün yaptığı açıklamada “Dickens & Madson” şirketi Askeri Konsey’in medya yayınlarını iyileştirme konusunda da çalışmalar yapacağını belirtti. Belgelerde açığa çıkan ayrı bir antlaşmada da bu şirket, Venezüella muhalefeti ile doğrudan çalışacağı ve son gelişimlerle güç durumda bırakılan Cumhurbaşkanı Nikolas Maduro’nun yerine Henri Falcon’un geçmesi için Rusya’da lobi çalışmaları yapacağı ifade ediliyor.

Belgeler kamuoyuna geçen ay açıklanmasına rağmen, İsrailli eski ajan Ben-Menashe antlaşmayı bu hafta sonu yaptığı bir röportajda doğruladı.

Ari Ben-Menashe, Darfur’daki Janjaweed milislerinin kalıntılarından oluşan bir paramiliter birim olan Sudan Acil Destek Güçleri (RSF) başkanı olan ve genel olarak “Hemeti” diye tanınan müşterisi Korgeneral Muhammed Hamdan Dagalo ile görüştüğünü itiraf etti. Uluslararası Ceza Mahkemesi 2005 yılından bu yana Dagalo dahil olmak üzere, Janjaweed milislerinin liderlerinin Darfur bölgesindeki eylemleri hakkında soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suç iddialarını soruşturuyor.

Resmî belgeler, “Dickens & Madson” şirketinin Abdel Fettah Al-Burhan’ı Geçici Askeri Konsey adına temsil ettiğini söylemesine rağmen, İsrailli eski ajan Ari Ben-Menashe, Korgeneral Dagalo’nun Sudan’daki gerçek güce sahip olan tek kişi olduğunu söylüyor.

Sudan Acil Destek Güçler’inin (RSF) demokrasi yanlısı gösterileri geçen ay acımasız bir şekilde bastırmasına, göstericilere ateş açıp en az 100 kişinin ölümüne neden olmasına, çadırları yakmasına ve onlarca kadının Sudan’ın başkenti Hartum’da tecavüzüne neden olmasına rağmen, İsrailli eski ajan Ben-Menashe Haaretz gazetesine verdiği demeçte Korgeneral Dagalo’nun kendisine Sudan’da adil seçimler yapılacağına söz verdiğini ifade etti.

“Ben onun hayranı değilim” diyor Korgeneral Dagalo için İsrailli eski ajan ve şöyle devam ediyor: “Ama bir sivil hükümet kurulana kadar Dagalo ülkede emir verebilecek tek kişi. Bizim üzerinde hesap yaptığımız şey şu ki, bir ordu ve Acil Destek Güçleri var, biri diğerini kontrol etmek durumundaydı.”

Lobici eski ajan ayrıca Dagalo’yu İsrail başbakanı Benyamin Netenyahu ile de karşılaştırarak: “Geçmişine rağmen eğer bir ahlak yarışması olsaydı Dagalo, Netenyahu’yu çok rahatlıkla alt ederdi. Ortadoğu’da İsrail’in güvenli bir yer olduğunu anlamak için kaç insan öldü? Üzgünüm ama bu yorumu yapmam gerekiyor” dedi.

İsrailli eski ajan Ben-Menashe ayrıca Dagalo’nun Suudi Arabistan, Biirleşik Arap Emirlikleri ve Mısır gibi bölgedeki güçler ile ilişkilerine de vurgu yaptı.

Ben-Menashe, Haaretz gazetesine de Sudan liderliğinin, ABD başkanı Donald Trump yönetiminin desteği ile Dagalo’ya askeri güçlerini Yemen’e göndermesi için baskı yapan Trump’ın “Suudili dostlarının” desteği arasında dengeyi kurmakta zorlandığını ifade etti. Ben-Menashe ayrıca Dagalo’nun bu denge mücadelesini Sudan için iyi bir şey olarak görmediğini de iddia etti.

Askeri Geçiş Konseyi liderliğinin birkaç kez bölgesel müttefikleri ile bir araya geldiği, mayıs ayında Konsey başkanı el-Burhan’ın Arap Birliği ve İslam iş birliği Teşkilatı’nın acil zirvelerine katılmak için Suudi Arabistan’ın Mekke kentine gittiği ve “bölgesel tehdit” olan İran’ı konuştukları da ifade edildi.

Bu ziyaretlerin, el-Burhan’ın Abu Dabi prensi Muhammed bin Zayed el-Nahyan’ın kendisine “Bu hassas aşamada Sudan halkı arasında diyaloğun önemini” vurgulamasından ve Mısır cumhurbaşkanı Sisi’nin de “Mısır’ın Sudan’daki kardeşlerini tam olarak desteklemeye hazır olduğunu” belirtmesinden hemen sonra gerçekleşti.

Ömer el-Beşir hükümetinin devrilmesinden hemen sonra BAE ve Sudan Askeri Geçiş Konseyi, Sudan’a 3 milyar dolarlık yardım gönderme konusunda anlaşmışlardı. Bu yardımın 500 milyon doları direkt olarak Sudan merkez bankasına yatırılacağı ve geri kalanın da gıda, ilaç ve petrol ürünleri olarak gönderileceği ifade edilmişti.

Ali Titiz / Habernas Çeviri