İsrail'in tehcir politikası Filistinli çocukları ailelerinden mahrum etti

Gazze Şeridi'nde 385 gündür soykırımın her türlüsünü işleyen işgalci İsrail ordusu, kuzeyi güneyinden ayırma politikasıyla da Filistinli aileleri parçaladı ve çocukları anne ve babalarından mahrum etti.

İsrail'in tehcir politikası Filistinli çocukları ailelerinden mahrum etti

İşgalci İsrail savaşın başından bu yana Filistinlileri, defalarca "güvenli" olduğunu iddia ettiği bölgelere sürdü. Filistinli ailelerin çoğu bu zorla yerinden edilmeler nedeniyle parçalandı ve farklı yerlere dağıldı. Ailelerin parçalanmasından en çok da çocuklar etkilendi.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nin 15 Ekim'de yayınladığı verilere göre, işgalci İsrail'in Gazze'deki saldırıları nedeniyle yaklaşık 25 bin çocuk anne ya da babasını ya da her ikisini birden kaybetti. Ebeveynleri hala hayatta olanların durumu ise çok da iç açıcı değil. Bu çocuklar, aileleri dağıldığı için uzun süredir anne ya da babalarını göremiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) işgalci İsrail'in kuzeydeki aileleri sürekli olarak güneye göçe zorlaması nedeniyle ailelerinden ayrı kalan çocuk sayısında artış yaşanabileceği uyarısı yapıyor.

"Babamı çok özledim"

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan Hıdr ailesi savaşın başında emniyet arayışı içinde Şifa Hastanesi'ne sığındı ancak işgalci İsrail ordusunun Kasım 2023'te hastaneye girmesi ve Filistinlileri buradan zorla sürmesiyle aile buradan ayrılmak zorunda kaldı. Anne ve çocuklar güneye doğru giderken baba kuzeyde kaldı.

Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde bulunan Aksa Şehitleri Hastanesi yakınlarındaki bir çadırda annesi, dedesi ve ninesiyle birlikte yaşayan Mira Hasan Hıdr (9), kendi anne ve babasına bakmak için kuzeyde kalan babasını çok özlediğini ifade etti.

Mira Hıdr, "Babamı çok özledim, bir yıldır onu görmedim. Kucağına oturmak, onunla konuşmak istiyorum. Gazze'ye (kuzeydeki kent) gidip onu ve diğer akrabalarımı görmek istiyorum." dedi.

Soğuktan korunmak için hastanenin kanlı örtülerine sarıldılar

Beyt Lahiya, Cibaliya, Şifa Hastanesi ve ardından güneye uzanan bir göç yolculuğundan geçtiklerini anlatan Mira'nın ablası Kamilya da "güvenli olduğu söylendiği için güneye geldiklerini ama burada da her gün bir yerin bombalandığını" söyledi.

Kamilya, "Göç ederken birkaç gün içinde ateşkes olacağı ve evimize döneceğimizi düşünüp yanımıza hiçbir şey almadık, kışlık giysilerimiz ve battaniyemiz olmadığı için hastanenin kana bulanmış örtülerine sarılmak zorunda kaldık." diye konuştu.

Babasının Gazze'de kaldığını anlatan Kamilya, "Suçumuz ne? Neden babamızdan ayrı düştük. Kış geldi, babamız yanımızda değil, neden? Babamı çok özledim, ona sarılmak istiyorum. Halalarımı, teyzemi ve dedemi özledim. Evimize ve okulumuza dönmek istiyorum." ifadesini kullandı.

3 aylık bebeğinden ayrılmak zorunda kaldı

Başka bir aile parçalanma vakasını da Filistinli genç anne Fatma yaşadı. Şifa Hastanesinden çıkarak annesi, babası ve kardeşleriyle güneye gelen Fatma, eşini ve çocuklarını kuzeyde bıraktı.

İşgalci İsrail ablukasının ailesini dağıttığını söyleyen Fatma, "Onları çok özlüyorum. Bir yıldır ne gördüm ne sarıldım. Ben ailemle göç ettiğimde oğlum Muhammed 3 aylıktı şimdi 15 aylık oldu. Kızım ise şu an 2,5 yaşında. Bir yıl geçti, benden uzakta büyüyorlar." yaşadığı hüzün ve özlemi dile getirdi.

Güneyde zor şartlar altında ve çocuklarından uzakta olmanın kendisini çok yıprattığını anlatan Fatma, savaşın son bulmasını ve çocuklarına yeniden kavuşmayı istediğini sözlerine ekledi.