'İsrail'i Kurtaran Mısırlı Ajan' kitabının yayıncısına 5 yıl hapis

'İsrail'i Kurtaran Mısırlı Ajan' kitabının Arapça yayıncısına 'askeri sırları ifşadan' 5 yıl hapis cezası verildi.

'İsrail'i Kurtaran Mısırlı Ajan' kitabının yayıncısına 5 yıl hapis

Mısır Yüksek Askeri Temyiz Mahkemesi, eski Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır'ın damadının ajan olarak anlatıldığı 'Melek: İsrail'i Kurtaran Mısırlı Ajan' isimli kitabın Arapça tercümesini yayımlayan Halid Lütfi'nin 'askeri sırları ifşa' suçlamasıyla mahkum edildiği 5 yıl hapis cezasını onadı.

Kahire'deki Tanmia kitabevinin sahibi ve aynı zamanda yayıncı olan Lutfi, 2018'in nisan ayında gözaltına alındı.

Yayıncı, ekim 2018'de de çıkarıldığı askeri mahkemece 'yalan haber yaymak' ve 'askeri sırlar ifşa' suçlamalarıyla beş yıl hapse mahkum edildi.

Lutfi, Cemal Abdünnasır'ın damadı ve aynı zamanda danışmanı, milyarder iş insanı Eşref Mervan'ın 'İşgalci İsrail adına casus olarak çalıştığı' iddiasının anlatıldığı romanı yayımlayıp dağıtmıştı.

Bu arada temyiz mahkemesinin kararının nihai olduğu ve cezadan geri dönüş olmadığı belirtildi.

Lutfi'nin hapse atılması, Arap dünyasındaki yazarlar, yayıncılar ve insan hakları grupları tarafından sert şekilde eleştiriliyor.

Arap Yayıncılar Birliği Başkanı Muhammed Reşad, grubun Abdelfetta el Sisi'ye, Lutfi'ye verilen beş yıllık cezayı "iptal etme veya azaltma" çağrısında bulunan bir dilekçe göndereceğini dile getirdi.

Mısır İnsan Hakları Örgütü de daha önce yaptığı açıklamada, Sisi'ye cezayı onaylamama çağrısında bulunmuştu.

İsrailli yazar Uri Bar Joseph tarafından İbranice olarak kaleme alın roman, aslına uygun olarak The Angel ismiyle 2018'de beyaz perdeye uyarlanmıştı.

Dönemin devlet başkanlarından Enver Sedat'a da danışmanlık yapan Eşref Mervan, 2007 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'daki evinde esrarengiz bir şekilde ölü bulunmuştu.

Euronews