'İşgalci İsrail yıktıkça biz yeniden yapacağız'

İşgal yönetiminin ilhak etmeyi planladığı işgal altındaki Batı Şeria'nın doğusunda bulunan Ürdün Vadisi sakini Filistinliler, söz konusu ilhak planına karşı yer ve yurtlarına sahip çıkma ve bu çerçevede direnme konusunda ısrarlı.

'İşgalci İsrail yıktıkça biz yeniden yapacağız'

Ürdün sınırı ile Batı Şeria arasında 15 kilometre genişliğinde 120 kilometre uzunluğundaki 1,6 milyon dönümlük alan Ürdün Vadisi olarak adlandırılıyor. Batı Şeria'nın yüzde 30'unu teşkil eden Ürdün Vadisi'nde yaklaşık 65 bin Filistinli, 11 bin de Yahudi yer leşimci yaşıyor.

İşgalci İsrail güçleri, çarşamba günü Batı Şeria'nın Eriha ve El-Halil şehirleri kırsalında yaşayan Filistinli bedevilere ait ev ve çadırlardan oluşan 16 yapıyı yıkmıştı.

İşgalci İsrail güçlerinin yıkımdan sonra bölgeden ayrılmasıyla evinin yeniden inşasına hemen başladığını söyleyen 9 kişilik ailenin reisi Ebu Dahuk, "Bize uzun yıllardır yaşadığımız bu topraktan başka yaşayacak bir yer yok." ifadelerini kullandı.

Ebu Dahuk, işgal güçlerinin bölgede yaşayan Filistinlileri "C bölgesi "nde oldukları gerekçesiyle evlerini terk etmeye zorladığını söyledi.

Bölgeyi terk etmeyi reddettiklerini vurgulayan Ebu Dahuk, "İşgalci İsrail, Ürdün Vadisi'ni ilhak planını hayata geçiremeyecek." dedi.

"İşgalci İsrail yıktıkça biz yeniden yapacağız"

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi Üyesi İyd Hamis de, İşgalci İsrail yönetiminin Ürdün Vadisi'ni ilhak hazırlıkları çerçevesinde bölgede yaşayan Filistinlileri evlerini terk etmeye zorladığını belirtti.

Hamis, bölgede yaşayan Filistinlilerin kalmakta ısrarcı olduğunu dile getirerek, "İşgalci İsrail yıktıkça biz yeniden yapacağız." ifadelerini kullandı.

Batı Şeria'daki 246 bedevi Filistinli topluluğun çoğunun Ürdün Vadisi'nde yaşadığını anlatan Hamis, bölgede Avrupa Birliği (AB) fonuyla inşa edilen Filistinlilere ait bazı konteynır yapılara da işgal ordusu tarafından sökülerek el konulduğuna dikkati çekti.

İşgalci İsrail ordusu ilhak planına Eriha ve El Halil kırsalından başlamıştı

İşgalci İsrail askerleri çarşamba günü Eriha kırsalındaki Filistinlilerin yaşadığı Ayn el-Hicle köyüne baskın düzenleyerek bölgeyi "kapalı askeri bölge" ilan et miş ve köydeki 8 ev ve çadırı yıkmıştı.

El Halil şehri kırsalında bedevilerin yaşadığı Merkez köyüne de baskın düzenleyen İşgalci İsrail askerleri "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle köydeki 8 ev ve çadırı yıkmıştı.

AA