İran'dan BM'ye ABD'nin kararına ilişkin mektup

İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD’nin Devrim Muhafızları Ordusu’na karşı kararına tepki olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BMGK’ne birer mektup yolladı.

İran'dan BM'ye ABD'nin kararına ilişkin mektup

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BMGK’ne gönderdiği mektupta ABD’nin Devrim Muhafızları Ordusu’na karşı kararına tepki gösterdi.

ABD’nin İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu, terör örgütleri listesine alma kararını benzeri görülmemiş, tehlikeli ve gayrimeşru olarak niteleyen Zarif’in kaleme aldığı mektupta, "İran İslam Cumhuriyeti, bu mesnetsiz ve kışkırtıcı eylemi ülkeye karşı yapılan düşmanca bir hareket olarak kınıyor. Ayrıca bölgesel ve uluslararası barış ve güvenlik için büyük bir tehdit olarak görüyor." dedi.

Bu kışkırtıcı hareketin gerilimleri çarpışma ve kontrol edilemez bir seviyeye getirebileceğini kaydeden Zarif, Washington ve bölgedeki bazı kukla devletlerin, Devrim Muhafızları Ordusu’na karşı maceracılığın sonuçlarından sorumlu olduklarını belirtti.

ABD’nin iddiasına karşın Devrim Muhafızları Ordusu dahil olmak üzere İran Silahlı Kuvvetleri’nin her zaman bölgede terörizm ve radikalizmle mücadelenin ön saflarında yer aldığıra dikkati çeken Zarif, "Devrim Muhafızları, Güvenlik Konseyi tarafından yasaklanan El-Kaide, DEAŞ, Nusra Cephesi ve bölgedeki diğer terörist örgütleri ile mücadeledeki rölü her zaman terör mağdurları halklar ve devletlerinin takdirini toplamıştır." açıklamasını yaptı.

Mektupta BM Genel Sekreteri’ne hitap eden Zarif, İran tarafından misilleme olarak ABD Merkez Kuvvetleri’nin (CENTCOM) ve onunla bağlantılı güçlerin terör örgütleri listesine alındığını hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Zarif, Guterres ve BMGK’den söz konusu mektubu BM Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi belgesi olarak yayınlamasını istedi. (İLKHA)