İşgalci İsrail ordusu Afrikalı sığınmacıları nasıl çatışmaya zorluyor?

Gazze'deki savaşın başlamasının üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Bu çatışmadan önce, Siyonist İsrail rejiminin ordusunun uzun süren savaşlarla ilgili hiçbir deneyimi yoktu, çünkü direniş gruplarıyla olan savaşlarının çoğu kısa bir süre içinde çözülmüştü. Ancak Gazze savaşının uzaması, İşgalci İsrail'i bir yıpratma savaşına sürükledi ve beraberinde İsrail için felaket sonuçlar getirdi.

İşgalci İsrail ordusu Afrikalı sığınmacıları nasıl çatışmaya zorluyor?

Gazze'deki uzun süreli çatışma, İşgalci İsrail ordusunda kritik bir insan gücü eksikliğini ortaya çıkardı. Durum o kadar ciddi ki, Gazze'deki devam eden çatışmalar ve Lübnan'da İşgalci İsrail ile Hizbullah arasında yaklaşan savaş olasılığı ortasında, İşgalci İsrail’in Savaş Bakanı Yoav Gallant yakın zamanda daha önce askerlikten muaf tutulan kişilerin geri çağrılması emrini verdi.

İşgalci İsrail ordusu ayrıca zorunlu hizmetinin sonuna yaklaşan askerlik hizmetine alınan askerlere dört ay daha askerlik yapmaları gerektiğini bildirdi.

Daha önce muaf tutulan askerleri çağırma kararı, İşgalci İsrail'in Channel 12 kanalının ordunun personelinin göçünü önlemek için mücadele ettiğini ve zaten vahim olan insan gücü krizini daha da kötüleştirdiğini bildirmesinin ardından geldi. Bu rapora göre, yüzbaşıdan binbaşıya kadar rütbeli 900 subay, yalnızca bu yıl ordudan terhis başvurusunda bulundu; bu, yıllık ortalama 100 ila 120'ydi.

Askerlik sürelerinin uzatılması ve yedek güçlerin çağrılması, İşgalci İsrail ordusunun insan gücü krizini çözmede başarısız oldu ve rejimin İsrailli olmayan askerleri işe almaya başvurmasına yol açtı. Haaretz'in ifşasına göre, İşgalci İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde savaşmak üzere Afrikalıları paralı asker olarak işe aldığı iddia ediliyor.

Ayrıca, İşgalci İsrail ordusu, üst düzey yetkililerinin tam bilgisi dahilinde, Afrikalı sığınmacıların savunmasız yasal statülerini istismar ederek onları Gazze'de askerlik hizmetine zorladı. Çatışmaya katılmalarına rağmen, bu sığınmacıların çoğuna oturma izni verilmedi.

Açıkça ırkçı ve fırsatçı bir hareketle İşgalci İsrail, durumu manipüle edilen sığınmacıları, kendilerine ait olmayan bir orduda, kendilerine ait olmayan bir savaşta savaşmaya zorladı. İşgalci İsrail, Afrikalı askerleri insan kalkanı olarak kullanarak Cenevre Sözleşmelerini ihlal etme yolunda bir adım daha attı. Buna karşılık Hamas, İşgalci İsrail'in eylemlerini kınayan bir bildiri yayınladı ve şunları söyledi: "Bu, göçmenlerin ve mültecilerin ihtiyaçlarını istismar ederek en temel insan haklarını açıkça ihlal eden ve onları Gazze Şeridi'ndeki halkımızın cesur direnişi karşısında kendi ordusunu kayıplardan korumak için savaşa zorlayan bu haydut rejimin derin ahlaki krizini vurguluyor."

İşgalci İsrail rejimi uzun zamandır Filistin işgali altındaki topraklardaki varlığını yapay ulus inşası yoluyla sağlamlaştırmaya çalışıyor, ancak bu çaba, uydurulmuş bir kimliğe sahip bir nüfusun yaratılmasıyla sonuçlandı, bu nüfus için kendilerinin dedikleri toprakların geleceği pek önemli değil. Sonuç olarak, Gazze'deki uzun süren savaş İşgalci İsrail askerlerini moralsiz ve etkisiz bıraktı ve İsrail güçleri için önemli bir insan gücü krizine yol açtı. Bu bağlamda, ordunun hukuk danışmanları tarafından denetlenen Afrikalı paralı askerlerin organize bir şekilde işe alınması, savunmasız mültecileri sömürmenin etik sonuçları dikkate alınmadan gerçekleştiriliyor. Gerçekten de, İşgalci İsrail ordusunun Gazze çatışmasında Afrikalı sığınmacıları kullanması, bu suçlu ve haydut rejimin düştüğü ahlaki uçurumun derinliğini açıkça gösteriyor.

Kaynak: iuvmpress