İran: Suudi ile Kuveyt arasındaki anlaşması yasa dışı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, "Uluslararası düzenlemelere ve prosedürlere göre, bu alanın işletilmesi ve geliştirilmesiyle ilgili her türlü girişim, üç ülkenin koordinasyonu ve iş birliği içinde yapılmalıdır." dedi.

İran: Suudi ile Kuveyt arasındaki anlaşması yasa dışı

İran, Basra Körfezi'nde yer alan Durra Gaz Sahası'nın geliştirilmesi için Suudi Arabistan ile Kuveyt arasında varılan anlaşmayı "yasa dışı" kabul ederek, gaz sahasının bir kısmının kendi sınırlarında yer aldığı gerekçesiyle işletme hakkını saklı tuttuğunu açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade yaptığı yazılı açıklamada,Basra Körfezi'ndeki gaz sahasının bir kısmının İran ile Kuveyt arasındaki kara sularının sınırında yer aldığını ifade ederek "Uluslararası düzenlemelere ve prosedürlere göre, bu alanın işletilmesi ve geliştirilmesiyle ilgili her türlü girişim, üç ülkenin koordinasyonu ve iş birliği içinde yapılmalıdır. Dolayısıyla Kuveyt ve Suudi Arabistan'ın iş birliği belgesi şeklindeki son eylemi mevcut prosedürlere, önceki müzakerelere ve hukuka aykırıdır" ifadelerini kullandı.

İran, Araş/Durra ortak gaz sahasını işletme hakkını saklı tutmaktadır diyen Hatipzade, iki ülke arasında varılan anlaşmanın İran tarafından onaylanmadığını ve söz konusu gaz sahasının statüsü üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını savunarak, İran'ın sorunu çözmek adına her iki ülke ile müzakerelere hazır olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan ve Kuveyt, 21 Mart'ta ortak petrol sahalarının yakınındaki Durra Gaz Sahası'nı geliştirmek için anlaşma imzalamıştı.