İran: Suudi Arabistan'daki diplomatik temsilciliklerimiz faaliyetlerine devam etmek için ilk adımlar atıldı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İran'ın Suudi Arabistan’daki temsilciliklerinin diplomatik faaliyetlerine yeniden başlamak için ilk adımların atıldığını duyurdu.

İran: Suudi Arabistan'daki diplomatik temsilciliklerimiz faaliyetlerine devam etmek için ilk adımlar atıldı

Kenani bugün başkent Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplatısında, ülkesinin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri sürdürme anlaşmasına göre 10 Mayıs'tan önce planlanan tarihte Suudi ve İran büyükelçiliklerini yeniden açmayı umduğunu söyledi.

Sözcü, İran'ın Riyad Büyükelçiliği ve Cidde Başkonsolosluğu ile Cidde'deki İran İslam İşbirliği Teşkilatı misyon ofisinin faaliyete geçmek için ilk adımlarını attığını vurguladı.

Kenani ayrıca Suudi Arabistan'ın Sudan'da ikamet eden onlarca İranlının ülkelerine naklini kolaylaştırmadaki rolüne övgüde bulundu.

Geçtiğimiz ay iki ülkeden heyetler Riyad ve Tahran büyükelçiliklerini yeniden açma sürecini başlatmak adına İran'ın Cidde'deki konsolosluğu ve Suudi Arabistan'ın Meşhed'deki konsolosluğunu ziyaret etti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise geçtiğimiz Cuma günü Suudi Arabistan ve İran'daki büyükelçiliklerin ‘önümüzdeki birkaç gün içinde’ yeniden açılacağını söyledi.

Abdullahiyan Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, “   İran ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları arasında Ramazan Bayramı münasebetiyle yapılan son telefon görüşmesinde, önümüzdeki birkaç gün içinde Tahran ve Riyad'daki İran ve Suudi büyükelçiliklerinin yeniden açılması için çalışacağımız konusunda anlaşmıştık” dedi.

Geçtiğimiz hafta ise Kenani, İran'ın 9 Mayıs'a kadar Suudi Arabistan'daki diplomatik misyonlarını yeniden açmayı umduğunu söyledi.