Irak’ta Kazimi dönemi resmen başladı

Irak’ın eski İstihbarat Başkanı Mustafa el-Kazimi başkanlığındaki yeni hükümete 7 Mayıs’ta, güvenoyu almasından sadece birkaç saat sonra hem içeriden hem de dışarıdan destek mesajları geldi.

Irak’ta Kazimi dönemi resmen başladı

Yeni hükümetin ülke içerisinde aldığı geniş desteğin yanı sıra parlamentonun 15 bakana güvenoyu vermesi ve 5 adaydan da vazgeçmesi sonrasında bölgesel ve uluslararası çapta bir memnuniyete tanık oldu.

Irak parlamentosu, geçen çarşamba akşamı Kazimi hükümetinin oluşumunu ve bakanlık programını oylamak için 7 Mayıs sabahına kadar süren bir oturum düzenledi. 329 milletvekilinin 260’tan fazlasının katıldığı oturumda ve oylama sonrasında herhangi bir gerginlik yaşanmadı. Kazimi, güvenoyu kazanması sonrasında ekim gösterileri sırasında öldürülen eylemcilere ilişkin soruşturma da dahil olmak üzere koronavirüs salgını, ekonomik kriz ve erken seçimler gibi ülkenin tanık olduğu zorluklarla mücadele etme taahhüdünde bulundu. Yeni Irak Başbakanı ayrıca önceliklerinin Irak’ın ‘egemenliği, güvenliği, istikrarı ve refahı’ olduğuna dikkat çekti.

Erken seçimler hususunda açıklamalarda bulunan Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, seçimlerin yapılması için lojistik gerekliliklerin hazırlanması alanında çabaların sürdüğünü bildirdi. Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu ve İyad Allavi liderliğindeki Ulusal Koalisyon gibi parlamento bloklarının Kazimi ve hükümetine oy vermeyi kabul etmemesine rağmen Ulusal Sened Bloğu gibi diğer bloklar da hükümette yer almayacaklarını ancak bakanlara oy vereceklerini duyurdu. Hamis el-Hancer liderliğindeki Kurtarılmış Şehirler Koalisyonu da aynı yaklaşımı benimsedi.

Suudi Arabistan, İran ve ABD'den tebrik

 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, ülkenin yeni Irak hükümetinin kurulmasından dolayı memnuniyet duyduğunu bildirdi. Suudi Arabistan’ın Irak ile dayanışma içerisinde olduğunu, yeni hükümetle iş birliği, karşılıklı saygı, tarihsel bağlar ve ortak çıkarlar temelinde çalışmaya istekli olduğunu belirten Bakanlık her alanda iki ülke ve iki kardeş halk arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi bağlamında bölgede dış müdahalelerden uzak şekilde güvenlik ve istikrarın sağlanmasını desteklediklerini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Pompeo’nun Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi ile görüştüğünü ve kendisine parlamentodan güvenoyu alan yeni hükümeti memnuniyetle karşıladıklarını ilettiğini belirtirken iki yetkilinin ‘reformları uygulamak, Kovid-19 salgınıyla ve yolsuzlukla mücadele etmek hususlarında sıkı çalışmanın gerekliliğini’ ele aldığını söyledi.

İran'da Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif aracılığıyla Kazimi başkanlığındaki yeni Irak hükümetinin kurulmasına destek verdiklerini açıklarken Bağdat Büyükelçisi Iraj Masjedi aracılığıyla iş birliğine hazır olduklarını bildirdi.

Ajanslar