İntelligence Online: Sudan darbesini yöneten General Dagalo, darbe öncesi Tel-Aviv'de gizli toplantıya katıldı

Sudan'da ordunun iki numaralı ismi General Dagalo, ekim ayı başında Tel-Aviv'de istihbarat ve savunma yetkilileriyle bir araya geldi. Ziyaretten günler sona ise darbe gerçekleşti. Hayom gazetesine konuşan bir İsrailli yetkili de 'Sudan'da darbenin kaçınılmaz olduğunu' savundu ve askerin İsrail ile ilişkilere sıcak baktığı yorumuyla darbeye tam destek verdi.

İntelligence Online: Sudan darbesini yöneten General Dagalo, darbe öncesi Tel-Aviv'de gizli toplantıya katıldı

Sudan'da darbe yapan ordunun İşgalci İsrail ile teması dikkat çekiyor. Ordunun iki numaralı ismi General A. Hamdan Dagalo, ekim başında Tel Aviv'de istihbarat ve güvenlik yetkilileriyle bir araya gelmişti. Siyonist rejim merkezli Hayom gazetesine konuşan yetkili de darbeye destek verdi. Gerekçe, sivil idarenin İşgalci İsrail ile normalleşme önünde engel görülmesi.

Sudan'da önceki gün gerçekleşen askeri darbenin arkasından İşgalci İsrail çıktı. Geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas gibi ülkelerle normalleşme anlaşmaları imzalayan Tel-Aviv'in Suudi Arabistan'la da ilişkileri resmi boyuta taşımak istediği biliniyor. Sudan da iki yıl önceki darbe sonrasında, İşgalci İsrail ile normalleşme mesajı veren ülkeler arasındaydı. Tel-Aviv'in, Sudan'da sivil yönetimi normalleşme karşısında engel gördüğü ve askeri kanada tam destek verdiği belirtildi. Darbe öncesi ve sonrasına ilişkin İşgalci İsrail'den gelen haberler de bu yorumu destekler nitelikte.

Darbeci General Dagalo Tel-Aviv'de gizli toplantı katıldı

Intelligence Online adlı sitenin haberine göre, ülkedeki Acil Müdahale Gücü'nün komutanı General Abdulfettah Muhammed Hamdan Dagalo'nun darbeden kısa süre önce, ekim ayının ilk günlerinde İşgalci İsrail'e gizli bir ziyaret gerçekleştirdiği, Tel-Aviv'de istihbarat ve savunma yetkilileriyle bir araya geldiği kaydedildi.

İşgalci İsrail'den darbeci generallere tam destek

Yine siyonist rejim merkezli Hayom gazetesine konuşan ismi açıklanmayan bir İsrailli yetkili, Sudan'da gerçekleşen darbeye tam destek verdi. Yetkili, darbeyi gerçekleştiren Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'ın, Tel-Aviv ve ABD ile ilişkileri geliştirmeye daha istekli olduğunu kaydetti ve "Ülkede askeri ve sivil kanat arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlık sonucu darbenin kaçınılmaz olduğu" ifadeleriyle Tel-Aviv'in duruşunu net biçimde ortaya koydu.

Askerlerle ilişkileri yürütmek istiyor

Darbeye tam destek veren İşgalci İsrail'in beklentisinin, Sudan'da askerlerin yönetimde tam kontrolü sağlamasıyla, iki ülke arasında gerçekleşmesi beklenen "normalleşemeye" dönük somut adımların atılması olduğu kaydedildi. Bilindiği gibi eski ABD Başkanı Donald Trump'ın baskısı sonucu geçen yılın sonlarında Sudan İşgalci İsrail'le ilişkileri normalleştireceğini açıklamış ancak bugüne kadar resmi bir adım atılmamıştı.

Yenisafak