Instagram algoritması pedofili hesapları öneriyor

Meta’nın popüler uygulaması Instagram, çocuklara yönelik cinsel istismar içeriği satan pedofili ağlarını aktif olarak destekliyor. Stanford Üniversitesi ve Massachusetts Amherst Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin ortak araştırması, Instagram’ın pedofilleri ne ölçüde birbirine bağladığını ve içerik satıcılarına nasıl yönlendirdiğini ortaya çıkardı.

Instagram algoritması pedofili hesapları öneriyor

Yeni bir araştırma, Instagram'ın pedofili hesapları görmezden geldiğini ve bu hesaplar arasında bağ kuracak bir algoritmayı desteklediğini ortaya çıkarttı.

PEDOFİLİ HESAPLARI REKLAM VERİYOR!

Araştırmacılar tarafından bulunan pedofili hesapların reklamı bariz ve açık hashtag’ler kullanılarak yapılıyor. Bu hesaplar, kullanıcılara kendi kendine zarar verme ve uygunsuz içerik içeren videolar da dahil olmak üzere birçok içerik seçeneği sunuyor. Araştırmacılar bir test hesabı oluşturup bu ağlar tarafından paylaşılan içeriği görüntülediklerinde platform, takip etmeleri için daha fazla pedofili hesap önerdi. Araştırmacılara göre birkaç gönderiye bakmak bile, keşfetinizi ‘istismar videoları’ ile doldurmaya yetti.

SÖZ VAR, İCRAAT YOK!

Rapora yanıt olarak Meta, soruşturmanın gündeme getirdiği sorunları ele almak için dahili bir ekip kurduğunu söyledi. Şirket, “Çocuk istismarı korkunç bir suçtur. Bu davranışa karşı aktif olarak savunma yapmanın yollarını sürekli olarak araştırıyoruz.” dedi. Meta, yalnızca ocak ayında çocuk güvenliği politikalarını ihlal eden 490.000 hesabı kapattığını ve son iki yılda 27 sübyancı ağı kaldırdığını açıkladı. Facebook ve WhatsApp’ın da sahibi olan şirket, çocukların cinselleştirilmesiyle ilgili binlerce hashtag’i de engellediğini ve bu terimleri kullanıcı aramalarından kaldırdığını söyledi.

ALEX STAMOS: META HAREKETE GEÇMELİ

Stanford’un İnternet Gözlemevi başkanı ve Meta’nın eski baş güvenlik sorumlusu Alex Stamos, şirketin bu sorunu çözmek için daha fazlasını yapabileceğini ve yapması gerektiğini söyledi. Stamos: “Sınırlı erişime sahip üç akademisyenden oluşan bir ekibin böylesine büyük bir ağ bulması Meta’yı harekete geçirmeli. Umarım şirket insan araştırmacılara yeniden yatırım yapar.” dedi.

INSTAGRAM, ŞİKAYETLERİ DEĞERLENDİRMİYOR

Araştırma, Instagram’ın tavsiye algoritmalarındaki sorunlara ek olarak sitenin moderasyon uygulamalarının çocuk istismarı materyali raporlarını sıklıkla görmezden geldiğini veya reddettiğini de ortaya çıkardı. Birçok kullanıcının şüpheli içerik barındıran gönderileri ve hesapları bildirdiği ancak şirketin bu hesapları silmediği söylendi. Şikayet oluşturan kullanıcılar ”Aldığımız çok sayıda rapor nedeniyle ekibimiz bu gönderiyi inceleyemedi.” şeklinde bir mesaj aldıklarını belirtti.

Rapor ayrıca diğer platformlara da baktı ancak onların bu tür ağları destekleyecek ortam oluşturmadığını fark etti. Stanford araştırmacıları, Twitter’da çocuklara yönelik cinsel istismar materyali satmayı teklif eden 128 hesap buldu ve bu sayı, Instagram’da buldukları sayının üçte birinden daha az. Ekip, Snapchat ve TikTok’ta ise bu tür gönderilerin hiçbir şekilde yayılmadığını belirtti.