Al birini vur ötekine: Adalet anlayışınız batsın!

Mısır Cunta lideri Sisi ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Pekin’de bir araya geldi. Doğu Türkistan’da ki zulüm başta olmak üzere çeşitli insan hakları ihlalleri ile gündemden düşmeyen Çin’in Devlet Başkanı Xi görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Çin ve Mısır, dünyada adaleti teşvik etmek için benzer vizyon ve stratejileri paylaşıyor" şeklinde konuştu.

Al birini vur ötekine: Adalet anlayışınız batsın!

Mısır’ın Cuntacı lideri Abdülfettah es-Sisi, Kış Olimpiyat Oyunlarının açılışına katılmak için gittiği Pekin'de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geldi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Sisi ile görüşmesinin ardından, Mısır ile kapsamlı stratejik ortaklıklarının “Çin-Arap, Çin-Afrika ve Çin-gelişen dünya dayanışmasının” bir modeli olduğunu belirterek, koronavirüs pandemisiyle mücadelede yapılan işbirliğine atıfta bulunarak iki ülke arasındaki "artırılmış siyasi güvene" vurgu yaptı.

Xi, "Dünya bu yüzyılda büyük değişimler yaşarken, Çin ve Mısır; kendi çıkarlarını savunmak, ortak kalkınmayı sürdürmek, halklarının refahını artırmak ve dünyada adalet ve adaleti teşvik etmek için benzer vizyon ve stratejileri paylaşıyor" dedi.

“Adaleti teşvik etmek için benzer vizyona sahip” Çin ile Mısır, özellikle sivillere yönelik insan hakları ihlalleriyle gündemden düşmüyor.

 Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamaları

Çin rejimi, Doğu Türkistan’da Uygur Müslümanlarına yönelik "sistematik insan hakları ihlallerinde" bulunuyor.

Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise "yeniden eğitim kampları" diye tanımladığı yerlerde binlerce Uygurlu Müslüman zorla tutuluyor.

Bölgede binlerce camiyi yıkan Çin rejimi, her türlü dini ibadet ve faaliyeti yasaklamış durumda.

Çeşitli kültürel asimilasyon faaliyetlerini zorbalıkla uygulamaya çalışan rejim, Uygurları İslam'dan çıkmaya zorluyor. Uygur kızlarını, Çinlilerle zorla evlendiriyor.

Mısır’da darbe sonrası insan hakları ayaklar altına alındı

Mısır’da, batı kuklası Sisi 2013'te kanlı bir darbeyle başa geldikten sonra, Müslüman Kardeşler (İhvan) hareketini yasa dışı ilan ederek büyük bir kıyıma başladı.

Rabi Katliamı başta olmak üzere bir çok kıyım ve sayısız yargısız infaz işleyen cunta yönetimi, İhvan yöneticilerinin de aralarında olduğu yüzlerce kişiye de ya idam ya da müebbet hapis cezası verdi. 

Binlerce İhvan üyesinin gözaltında tutulduğu ülkede, işkence ve baskı altında hukuk dışı bir biçimde yargılamalar devam ediyor.

2013 yılında seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı kanlı bir darbe yaparak hükümeti ele geçiren batı maşası kukla Sisi hükümeti, yüzlerce yargısız infazın yanı sıra binlerce Müslümanı suçsuz yere zindanlara doldurdu. Dünyanın sessiz kaldığı zulüm karşısında cunta yönetiminin hukuksuzlukları her geçen gün daha korkunç boyutlara varıyor.