İran, ABD’nin Devrim Muhafızları’nı terör örgütleri listesinden çıkarma şartını reddetti

İran, ABD’nin İran Devrim Muhafızları’nı yabancı terör örgütleri listesinden çıkarmak için sunduğu ‘bölgede gerilimi düşürmeyi alenen taahhüt etme’ şartını reddetti.

İran, ABD’nin Devrim Muhafızları’nı terör örgütleri listesinden çıkarma şartını reddetti

İran ile 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın canlandırılmasına yönelik müzakereler sonunda uzlaşmaya yaklaşıldı. Ancak, müzakerelerde İran'ın üzerinde durduğu Devrim Muhafızları’nı yabancı terör örgütü olarak sınıflandırma kararının bozulması' konusunda anlaşmaya varılamadı.

İran, ABD Başkanı Joe Biden’dan, eski Başkan Donald Trump’ın İran Devrim Muhafızları’nı yabancı terör örgütü olarak sınıflandırma kararını bozmasını isterken, ABD, İran’ın bölgede gerilimi düşürmeye yönelik "kamuya açık taahhüt"te bulunmasını istiyor.

Ancak İran'ın, ABD’nin bu talebini reddettiği "kamuya açık" taahhüd yerine özel bir konuşmada bunun yapılmasını önerdiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, “ABD, iki gün önce İran Devrim Muhafızları’nın sınıflandırılması konusundaki tutumunu yineledi ve bir yanıt bekliyor” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise Iraklı mevkidaşıyla yaptığı görüşmede, İran’ın son derece önemli meselelerle ilgili olarak AB koordinatörü aracılığıyla ABD’ye bazı girişimlerde bulunduğunu söyledi.

Abdullahiyan, iyi niyet gösterme yükümlülüğünün artık ABD tarafında olduğunu da vurguladı.