İnsan Hakları İzleme Örgütü: “Sina Yarımadası’nda olanlar savaş suçu boyutunda”

Dünyanın önde gelen insan hakları örgütlerinden İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır ve İsrail'in Sina Yarımadası’nda IŞİD'in varlığını bahane ederek, diğer radikal yapılanmalara yönelik operasyonlarında ciddi insan hakları ihlalleri işlediğini açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: “Sina Yarımadası’nda olanlar savaş suçu boyutunda”

IŞİD Mısır’da, Arap Baharı sırasında 2011’de 30 senelik Hüsnü Mübarek döneminin bitmesinden sonra ülkede ortaya çıkan istikrarsızlıktan faydalandı ve yerel aşiretlerle silahlı çatışmalara girmeye başladı.

IŞİD’in eylemlerine son vermek bahanesiyle operasyonlar için bölgede bulunan Mısır askerlerinin bölge halkını korumak yerine; kadın, erkek, çocuk ayırmadan halkın günlük yaşamını cehenneme çevirdiği ve operasyonlarında sivilleri gözetmediği raporda belirtilenler arasında.

Mısır’da ordunun yönetime el koymasıyla birlikte ordu operasyonları yoğunlaştı ve Sina Yarımadası gerçek bir savaş alanına dönüştü. HRW iki sene boyunca yürüttüğü araştırmalar sonucunda hazırladığı raporda işkence, yargısız infaz, karadan ve havadan sivil ölümlerine yol açan bombalamalara işaret ediyor. Raporda, 12 yaşından küçük çocukların gözaltına alındığı, El Gala adlı askeri nezarethanede alıkonulan tutukluların sayısının bini geçtiği, gözaltında tutulanlara darp etme ve elektrik verme gibi türlü işkenceler yapıldığı ve üç gözaltında ölüm vakasının belgelendiği, bilgileri yer alıyor.

Mısır hükümeti henüz ithamlara cevap vermedi

İnsan Hakları İzleme Örgütü, konuyla ilgili bölgede yaşayan eski memurlar, mahkumlar, askeri personel ve siviller olmak üzere pek çok kişi ile onlarca görüşme yaptı. Raporda 2014-2018 arasında 3076 militanın ve 1226 güvenlik gücünün öldüğü ancak Mısır’da ilgili kurumların sivilleri terörist olarak göstererek ölü sayısını şişirdiği bildiriliyor.

Mısır, Sina Yarımadası ve Libya sınırında 2018’de şubat ayı itibariyle militanları yok etmek için kapsamlı bir askeri operasyon başlattı. Mısır ordusu, İşgalci israil ile birlikte düzenlediği operasyonlar kapsamında  40 bin kişilik bir askeri gücü Sina Yarımadası’na konuşlandırmıştı. 

Raporun göze çarpan bölümlerinde birinde, güvenlik güçlerinin bölge halkı arasından birtakım kişileri ve azınlıkları silahlandırdığı, onlara maddi destek verdiği, ve bu paralı askerlerin ise yargısız infaz ve işkencelerde rol oynadığı belirtiliyor.

Medyascope.tv