İnsan Hakları İzleme Örgütü: ABD Irak hapishanelerindeki işkence mağdurlarına tazminat ödemekten kaçıyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından hazırlanan raporda, ABD'nin yaklaşık yirmi yıldır işkence, sahte hapis ve diğer kötü muamelelerine maruz kalan Iraklıların mağduriyetlerini gidermeyi ya da tazmin etmeyi ihmal ettiğini ortaya koyuyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından hazırlanan bir rapora göre, ABD hükümeti, Irak'taki kötü şöhretli Ebu Gureyb ve ABD tarafından işletilen diğer hapishanelerde ABD işgal güçleri tarafından işlenen zulümlere ilişkin kanıtların ortaya çıkmasının ardından yaklaşık yirmi yıldır işkence, sahte hapis ve diğer ihlallere maruz kalan eski mahkumlara tazminat ödemedi veya mağduriyetlerini gidermedi.
ABD ve koalisyon müttefikleri 2003-2009 yılları arasında yaklaşık 100,000 Iraklıyı hapiste tutmuş olup, Uluslararası Kızıl Haç Komitesi bu kişilerin %70-90'ının asılsız iddialarla hapiste tutulduğunu tahmin etmektedir.
Cezaevinde tutulanların çoğu ABD iç hukuku, 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşme'nin yanı sıra uluslararası teamül hukuku kapsamında yasaklanan işkenceye maruz kaldı.
HRW, Ebu Gureyb cezaevinde tutulan ve Kasım 2003 ile Mart 2005 tarihleri arasında çeşitli ABD Ordusu personelinin elinde fiziksel, psikolojik ve cinsel aşağılama dahil olmak üzere işkence ve diğer kötü muamele biçimlerine maruz kalan Taleb al-Majli ile görüştü. Al-Majli HRW'ye, zorla kapüşon takılan, çırılçıplak soyulan ve bir insan piramidi şeklinde üst üste yığılan birkaç kişiden biri olduğunu söyledi. Sabrina Harman ve Charles Graner Jr. adlı iki ABD askeri, Ebu Gureyb'deki vahşeti gösteren en kötü şöhretli ve en çok dolaşıma sokulan fotoğraflardan birine imza atarak mahkum yığınının arkasında poz verdi.
El Mecli, "Biri erkek diğeri kadın iki Amerikan askeri bize çırılçıplak soyunmamızı emretti," dedi. "Biz mahkumları birbirimizin üzerine yığdılar. Ben de onlardan biriydim."
Al-Majli, ABD'nin Irak'ı işgali ve ABD ordusu, müttefikleri ve özel müteahhitler tarafından Orta Doğu'da uygulanan sistematik işkence nedeniyle derin yaralar alan pek çok kişiden biri.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Washington Direktörü Sarah Yager, "Yirmi yıl geçmesine rağmen, ABD personeli tarafından işkence gören Iraklıların hala bir hak talebinde bulunmak ya da ABD hükümetinden herhangi bir tazminat veya tanınma almak için net bir yolu yok" dedi.
"ABD yetkilileri işkenceyi geçmişte bırakmayı tercih ettiklerini belirttiler, ancak işkencenin uzun vadeli etkileri pek çok Iraklı ve aileleri için hala günlük bir gerçeklik."
El-Mecli serbest bırakıldığından bu yana bir tür telafi arayışına girdi; ancak birbirini izleyen ABD yönetimleri, mağdurların tazminat ya da hatta bir özür almaları için herhangi bir yasal yol açmayı ya engelledi ya da başaramadı.