İngiltere’de İslam karşıtı kısıtlamalara ilişkin araştırma talebi
On bir İngiliz insan hakları örgütü, İçişleri Bakanı’ndan bu ülkedeki Müslümanları hedef alan hükümet programı mekanizmasını organize bir şekilde gözden geçirmesini istedi.
Arap Post sitesinin haberine göre, İngiltere’deki 11 insan hakları örgütü İçişleri Bakanı’na, polis tarafından tartışmalı “korunma” programına yönlendirilen kişilerin etnik kökenlerinin kaydedilme biçimini acilen gözden geçirmesi çağrısında bulundu.
Uluslararası Hukuk ve Güvenlik Örgütü’ne göre İngiltere polisi, insanları “korunma” programına yönlendirirken sınırlı durumlarda ırk ve dinlerine ilişkin veriler topluyor. Bu örgüt bu konuyla ilgili gizli polis bilgilerinin açıklanmasını talep etti.
Örgütün genel müdürü Sarah St Vincent, İçişleri Bakanlığı’nı polis prosedürlerini gözden geçirmeye çağırarak, görünüşte “tesadüfen” veri toplama yönteminin herhangi bir ayrımcılık olayını izlemeyi imkansız hale getirdiğini söyledi.
Uluslararası Af Örgütü ve İngiltere Müslüman Konseyi’nin de aralarında bulunduğu 11 kuruluş, İngiltere İçişleri Bakanı James Cleverley’den “ korunma “ programındaki bu keyfi veri işleme uygulamalarının nasıl ortaya çıktığını araştırmasını ve açıklamasını isteyen bir mektup gönderdi.
Geçtiğimiz yıl İçişleri Bakanlığı, tartışmalı programla ilgili veri toplama uygulamalarıyla ilgili uluslararası hukukta dile getirilen endişelere yanıt verdi. “Korunma” programına müracaat eden kişilerin ırkı ve etnik kökeni hakkında çok fazla bilgi yok” dedi.
Bu aynı zamanda, bu hafta başında insan hakları gruplarının, İçişleri Bakanlığı destekli Aşırılıkla Mücadele Komitesi’nde “korunma” programı için yeni bir şikayet birimi oluşturulmasına ilişkin endişelerini de takip ediyor. Pek çok kişi, bu verilere erişim eksikliğinin, Müslümanlara yönelik kısıtlamaları ve organize ayrımcılığı gizlemek amacıyla yapıldığına inanıyor.
İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen “korunma” programı, İngiliz vatandaşlarının terörizmle ilgili faaliyetlerde bulunmasını önlemeyi ve aşırı eğilimlere sahip olanları tespit etmeyi amaçlıyor.
Program şu anda yerel yönetim kurumları, eğitim ve sağlık kurumları, cezaevleri ve dernekler gibi “aşırılık riski taşıyan” kurumlarda uygulanıyor.
Kırk milyonluk bütçesi olan program hakkında hükümet , programın yalnızca İslam dini ile bağlantılı olanlarla değil, her türlü terörizmle mücadele etmeyi hedeflediğini söylüyor. Ancak birçok insan hakları aktivisti bu programın daha çok Müslümanlara odaklandığına inanıyor.
İngiltere’de yaklaşık 3 milyon Müslüman yaşıyor ve bu sayının 2030 yılında 5,5 milyona ulaşması bekleniyor.