İngiliz Müslümanların desteği Filistin yanlısı bağımsız adaylara

Büyük İngiliz partilerinin Siyonist rejime desteği ve Filistin meselesine ilgisizliği nedeniyle Müslümanların bu ülkedeki seçimlerde Filistin yanlısı bağımsız adaylara destek vermesine neden oldu.

İngiliz Müslümanların desteği Filistin yanlısı bağımsız adaylara

El Cezire sitesinin haberine göre, İngiltere’de Müslümanların varlığının artmasıyla birlikte bu ülkedeki seçimlerde etkili bir grup haline geldiler. Buda İngiliz partilerinin, özellikle de İşçi Partisi’nin bu grupla neden ilgilendiğini gösteriyor. Ancak yeni parti liderinin yönetimi altında işler çok değişti.

İşçi Partisinin aylarca Siyonist rejimin yanında durması ve onun suçlarına göz yumması ülkedeki Müslüman toplumun tepkisine neden oldu. Bu destek, bu partinin belediyelerdeki 100’den fazla temsilcisinin yanı sıra 20’den fazla milletvekilinin de istifa etmesine neden oldu.

Ayrıca Müslümanların bu tepkisi daha önce partiye üye olan bazı Müslüman adayların 4 Temmuz genel seçimlerinde bağımsız aday olarak yarışmasına da yol açarak Filistin’i siyasi gündemlerinin merkezine yerleştirdi.

İngiltere’nin 2021 yılındaki son nüfus sayımına göre toplam nüfusun %6,5’ini Müslümanlar oluşturuyor. İngiltere’deki Müslüman nüfus 3,9 milyon olup  bu ülkedeki Müslüman seçmen sayısı yaklaşık 2,9 milyon kişidir.

Survation’ın son araştırmasına göre İngiltere’deki Müslümanların yüzde 43’ü İşçi Partisi'ne oy verecek. Önceki yıllarda İşçi Partisi Müslümanların oylarının yaklaşık %80’ini kazanmıştı. Aynı ankete göre muhafazakar parti Müslümanlardan yalnızca yüzde 6 destek alacak.

Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan yerel seçimlerde İşçi Partisi, nüfusun yüzde 70’inden fazlasını Müslümanların oluşturduğu bölgelerde yüzde 39’luk oy kaybetti.

Müslümanların yoğun olarak bulunduğu şehirler olan Birmingham, Londra ve Manchester. Yalnızca Londra şehrinde Müslümanların oyu 20’den fazla sandalye belirleyebiliyor. İngiltere’nin Londra’dan sonra ikinci büyük şehri Birmingham’daki Müslüman toplum nüfusu  %30’dur.

Filistin asıllı İngiliz siyasetçi Samih Habib, İşçi Partisi’nin Filistin meselesine ilişkin politikalarını protesto etmek amacıyla İşçi Partisi’nden istifa etti.

Parlamento seçimlerine katılmak için İngiliz siyasetçi George Galloway liderliğindeki İşçi Partisi’ne katıldı.

Habib El Cezire’ye verdiği röportajda, bu seçimin dış politikanın güçlü bir şekilde yer aldığı ve seçmenlerin kararı üzerinde doğrudan etkisi olan en önemli parlamento seçimi olduğunu vurguladı.
Bunun nedeninin Müslümanların geniş varlığı ve işçi partilerinin Gazze Şeridi’nde işlenen suçlar ve Filistin halkına yönelik soykırım konusundaki tutumları olduğunu söyledi.