İngiliz ana partileri Müslümanların oylarını kaybediyor

Analistler, İngiliz Müslümanların bu ülkenin ana partilerinden Siyonist rejime verdikleri destek ve İslamofobi olgusuyla mücadele konusundaki isteksizlikleri nedeniyle yüz çevirdiklerini bildirdi.

İngiliz ana partileri Müslümanların oylarını kaybediyor

El Cezire sitesinin haberine göre, Müslümanların bu ülkenin an partilerinden uzaklaşmaları yaklaşan seçimlerde, büyük olasılıkla İşçi Partisi ve Muhafazakar partilerin Müslüman oylarını kaybetmesine yol açacak.

Bağımsız gazeteci Peter O’Byrne, Middle East Eye’da yayınlanan makalesinde Muhafazakar Parti’ye mensup Rishi Sonak başkanlığındaki İngiliz hükümetinin, İsrail’e tam desteğini güçlü bir şekilde ifade ettiğini söyledi.

İşçi partisi lideri de bir konuşmasında İsrail’e koşulsuz desteğini dile getirmişti.

Makalenin yazarına göre İşçi Partisi lideri, bu konuşmasıyla İşçi Partisi’nin Filistin devletine verdiği destekten vazgeçme kararını ilk kez kamuoyuna açıklamış oldu.

Hal böyleyken İngiltere’deki siyasi liderlerden Gazze savaşında her iki tarafın da tutumlarına saldıran sesler yükseliyor. Eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, ülkesinin Gazze’de ateşkes çağrılarını reddetme konusundaki tutumunu eleştirdi.

Ayrıca İngiliz yazar, taraflardan hiçbirinin İşgalci İsrail’in Gazze’de işlediği suçları veya bu rejimin liderlerinin soykırımı açıkça ifade etmesi konusunda endişelerini dile getirmediğini söylüyor.

Yazara göre iki ana partinin Gazze’ye yönelik tutumlarının, en iyi ihtimalle Müslümanları yok saymaya, en kötü ihtimalle onları hedef alıp ötekileştirmeye dayanan “habersiz” anlaşmanın “en yeni ve en korkunç örneği”.

Peter O’Byrne, Muhafazakar ve İşçi Partisi’nin Müslümanlardan uzaklaşıp sağa yönelmesiyle İngiltere’de yeni bir İslami siyasi bilincin ortaya çıktığının görebilceğini ifade etti.

Ancak yazar, İngiliz Müslümanlarını ihtilafların üstesinden gelmeye çağırarak seslerinin ulusal düzeyde duyulmasını istiyorlarsa birlikte çalışmanın bir yolunu bulmaları gerektiğini söyledi.