İmran Han: ABD komplosuna karşı Pakistan'ın egemenliği için savaşıyoruz

Pakistan eski Başbakanı İmran Han, on binlerce kişinin katıldığı Karaçi mitinginde destekçilerine seslendi. Han, ABD destekli komplolara boyun eğmeyeceklerini belirterek, "ABD destekli hükümeti tanımayacağız!" şeklinde konuştu.

İmran Han: ABD komplosuna karşı Pakistan'ın egemenliği için savaşıyoruz

Muhalfetin mecliste düzenlediği güvensizlik oylamasıyla başbakanlıktan düşürülen Pakistan Adalet Hareketi (PTI) Genel Başkanı İmran Han, muhalefetin meclis darbesine karşı yaptığı kitlesel mitinglerin ikincisini 18 milyon nüfusuyla ülkenin en büyük şehri olan Karaçi’de düzenledi.

Karaçi’nin şehir meydanında düzenlenen mitinge yerel kaynakların aktardığına göre yaklaşık 500 bin kişi katıldı.

“İthal hükümete kesinlikle hayır” sloganlarıyla meydanı inleten kalabalık İmran Han'a karşı sevgi gösterisinde bulundu.

Pakistan'ın diğer şehir meydanlarına kurulan dev ekranlarla ülkenin dört bir yanında halk mitingi meydanlarda takip etti.

İmran Han, miting konuşmasında, Pakistan’a karşı büyük bir uluslararası komplo tezgahlandığını söyleyerek, bunun Pakistanlıların yabancı güçler için köleleştirilmesi amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

Hiçbir ülkeye karşı olmadığını ve tüm ülkelerle dostça ilişkiler kurmak istediğini vurgulayan Han, bununla birlikte “Köleliği asla kabul etmeyeceğiz.” dedi.

TEHDİT MEKTUBUNU HATIRLATTI

Han, 3-4 ay önce ABD’nin İslamabad Büyükelçiliğinde muhalefet partisi üyeleri, kendi partisinden kopan milletvekilleri ve gazetecilerle ABD’li yetkililerin buluştuğunu hatırlattı.

İmran Han: Komplonun arkasında ABD var!

Bu görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanı'nın Güney ve Orta Asya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Donald Lu’nun İslamabad’ın Washington Büyükelçisi ile görüştüğünü belirten Han, Lu’nun Pakistan’ın Washington Büyükelçisi'ni tehdit ettiğini ve kendisine karşı güven oylaması başarılı olmazsa Pakistan’ın bedel ödeyeceğini söylediğini tekrarladı.

Pakistan'da halk meydanlara indi: İmran Han'a büyük destek

İmran Han, mitinge çağrı mesajında da “Pakistan’ın egemenliği ve hakiki demokrasi için ABD’nin sahneye koyduğu rejim değişikliğine ve yerel Mir Caferlere karşı mücadele bayrağını yükseltelim.” demişti.

ABD’YE KARŞI ONURLU TAVIR KAZANDIRIR

“Ben görevden alındığımda ABD kimin başa geleceğini biliyordu.” diyen Han, göreve gelen Şahbaz Şerif için “Nitekim Mir Cafer’ler postalları cilalamakta mahirdir.” dedi. (Mir Cafer, 1757 yılında Bengal’de İngiliz sömürge idaresinin başına getirilen kişi ve Pakistan’da işbirlikçi ve teslimiyetçi siyasi çizginin tarihsel kökeni olarak anılıyor.)

“Eğer bu komplo başarılı olursa hiçbir başbakan ABD’nin tehditlerine karşı koyamaz.” diyen Han, ABD tarafından kendilerine dayatılan Başbakan Şahbaz Şerif’in yolsuzluk davasından kefaletle serbest kaldığını belirterek "Şerif ailesinin 30 yıldır ülkeyi yağmaladığını ve hırsızların geri döndüğünü" söyledi.

İmran Han, bir üçüncü yol olmadığını ve kimsenin böyle bir durum karşısında tarafsız kalamayacağını söyleyerek halktan sokakları, caddeleri ve şehirleri doldurmalarını istedi ve "Bu komployu kabul ederseniz çocuklarınız sizi affetmeyecek." şeklinde konuştu.

Eğer halk Mir Caferleri istiyorsa bunun da seçimle belirleneceğini belirten Han, erken seçimin yegâne çözüm yolu olduğunu vurguladı.

Miting sonrası sosyal medya hesabından katılımcılara teşekkür eden Han, "Dün geceki toplantımızın coşkulu ve unutulmaz desteği için Karaçi halkına minnettarım. Bu, yozlaşmış siyasi mafyanın yardımıyla hükümeti değiştirmeye yönelik ABD komplosuna karşı Pakistan'ın egemenliği ve demokrasisi için bir savaştır." ifadelerini kullandı.

İmran Han hükümeti düşmüştü

Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, mecliste 11 Nisan'da düzenlenen seçimde 174 oy ile salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan olarak atanmıştı.

Pakistan'da parlamentoda 10 Nisan'da yapılan güven oylaması sonucu 174 hayır oyu alan İmran Han hükümeti düşmüştü.