ABD bir baş haham milyonlarca dolar bağışı zimmetine geçirdi

​ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki bir sinagonun baş hahamı, milyonlarca doları zimmetine geçirmekten suçlu bulunarak 14 ay hapis cezasına çarptırıldı.Yaptıklarını kabullenen Goldstein, savcıya verdiği dilekçede, "tövbe ettiğini ve pişmanlık duyduğunu" savunarak hapis cezasının ev hapsine dönüştürülmesini talep etti.

ABD bir baş haham milyonlarca dolar bağışı zimmetine geçirdi

San Diego Union-Tribune gazetesinin haberine göre, Güney Kaliforniya'daki Chabad of Poway sinagoguna daha önce düzenlenen saldırıda yaralanan 60 yaşındaki baş haham Yisroel Goldstein, milyonlarca dolarlık bir bağış dolandırıcılığı işlemekten suçlu bulundu ve hapis cezasına çarptırıldı.

14 ay hapis cezasına çarptırılan Goldstein'ın, sinagoga yapılan bağışlarda milyonlarca doları zimmetine geçirdiği ve hileli vergi kaçakçılığı yaptığı belirtiliyor.

 Yaptıklarını kabullenen Goldstein, savcıya verdiği dilekçede, "tövbe ettiğini ve pişmanlık duyduğunu" savunarak hapis cezasının ev hapsine dönüştürülmesini talep etti.

Savcı, Goldstein'ın bu talebini kabul etmeyerek, "İnsanlar sinagoga bağışta bulunduklarını düşündüler ama bu bağışlar aslında sadece sizin çıkarlarınız ve açgözlülüğünüz için kullanıldı." dedi.

Goldstein, 1986'da kurduğu sinagoga otuz yılı aşkın bir süre liderlik etti. 2019 yılında bir kişinin öldüğü ve 2 kişinin yaralandığı sinagog saldırısında Goldstein, işaret parmağını kaybetti. Bu saldırının ardından dünya çapında daha da tanınır hale gelen ve destek gören Goldstein, Beyaz Saray'da eski ABD Başkan Donald Trump ile de bir araya geldi.

Goldstein, zengin insanlarla bağlantıları olduğu için vergi kaçırmalarına yardımcı oldu. Plana göre bir kişi sinagoga büyük bir bağış yapınca Goldstein, yüzde 90'ının bağışçıya geri verdi ve bunun karşılığında yüzde 10'unu kendisine ayırdı.

Özellikle bir emlak şirketinin sahibi Alexander Avergun, bu planla 12 milyon dolar vergi kaçırdı. Avergun'un davası da Goldstein davasıyla birlikte görüldü ve kendisine 5 yıl hapis cezası verildi.