ICRC: Guantanamo esirleri ‘hızlandırılmış yaşlanma’ belirtileri gösteriyor

Guantanamo esir kampı, ABD'nin sözde "teröre karşı savaş"ının vahşetini sembolize eder hale geldi.

ICRC: Guantanamo esirleri ‘hızlandırılmış yaşlanma’ belirtileri gösteriyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) üst düzey bir yetkilisi, ABD tarafından Guantanamo Körfezi gözaltı tesisinde yıllardır tutulan mahkumların "hızlandırılmış yaşlanma" belirtileri gösterdiğini söyledi.

ICRC'nin ABD ve Kanada delegasyonu başkanı Patrick Hamilton yaptığı açıklamada, Guantanamo Körfezi'nde hala hapiste tutulanlar için "fiziksel ve zihinsel sağlık ihtiyaçlarının büyüdüğünü ve giderek daha zorlu hale geldiğini" söyledi.

Hamilton yaptığı açıklamada, "ABD yönetimini ve Kongre'yi bu sorunları ele almak için yeterli ve sürdürülebilir çözümler bulmak için birlikte çalışmaya çağırıyoruz" dedi.

Küba'daki Guantanamo hapishane kampı sert sorgulama yöntemleri ve işkenceler nedeniyle ABD'nin sözde "terörle mücadele" vahşetini sembolize etmeye başladı.

Hamilton'ın mahkumların sağlığı hakkındaki yorumları, 20 yıllık bir aradan sonra Mart ayında tesise yapılan ziyaretin ardından geldi. "Bugün hala gözaltında tutulanların, deneyimlerinin ve gözaltında geçirdikleri yılların kümülatif etkileriyle kötüleşen hızlandırılmış yaşlanma semptomlarını nasıl yaşadıklarından etkilendiğini" söyledi.

Tutuklulara yeterli zihinsel ve fiziksel sağlık hizmetlerinin yanı sıra daha sık aile teması kurmaları çağrısında bulundu.

Bir Pentagon sözcüsü Reuters haber ajansına verdiği demeçte, ABD savunma bakanlığının "şu anda raporu gözden geçirdiğini" söyledi.

Guantanamo Körfezi'nde 20 yıldan fazla bir süredir yargılanmadan tutulan iki Pakistanlı kardeş, Şubat ayında ABD tarafından serbest bırakıldı ve evlerine döndü. 55 yaşındaki Abdül ve 53 yaşındaki Muhammed Rabbani, Pakistanlı yetkililer tarafından yapılan resmi bir sorgulamanın ardından aileleriyle yeniden bir araya geldi.

Hamilton, Washington'u tutukluların kaderini çözmeye çağırdı ve uygun olanları transfer etmek için harekete geçmeye çağırdı.