Hakkında suçlama olmadan 14 yıldır Guantanamo’da tutulan Esedullah Gul serbest bırakılıyor

ABD'nin Washington eyaleti bölge mahkemesi, Guantanamo hapishanesinde tutuklu bulunan Esedullah Harun Gul isimli Afgan'ın 14 yıldır haksız yere hapis yattığına ve derhal serbest bırakılmasına hükmetti.

Hakkında suçlama olmadan 14 yıldır Guantanamo’da tutulan Esedullah Gul serbest bırakılıyor

Washington eyaleti federal yargıçlarından Amit Mehta, 2007'de Afgan güçlerince tutuklanıp Amerikan ordusuna teslim edilen Esedullah Harun Gul hakkında bir nihai karar ve iki gizli gerekçe sundu.

​​​​​​​Gul'un avukatları, yaptıkları yazılı açıklamada, Yargıç Mehta'nın Gul hakkında "14 yıldır yasa dışı tutulduğuna" ve "derhal serbest bırakılmasına" ilişkin nihai karar verdiğini duyurdu.

Avukatlardan Tara Plochocki, açıklamasında "Bu, hukukun üstünlüğü için önemli bir zafer ve ABD hükümetine ulusal güvenlik adına yapabileceklerinin sınırlarının olduğu konusunda çok ihtiyaç duyulan bir hatırlatmadır." ifadelerine yer verdi.

Tutuklanma ve işkence süreci

Afganistan'daki bir askeri tesiste tutsaklığı sırasında, Esedullah Harun Gul'ü alıkoyanlar  zincirledi ve Filistin askısına astı, soyup işkence yaptılar. Tuvalet olarak kovası bile olmayan bir hücrede tek başına ve çıplak olarak tutuldu... Guantanamo'daki hapishane yetkilileri , sorgular sırasında Bay Esedullah'ı susuz ve yemeksiz on iki saate kadar ne tam olarak ayakta durmasına ne de oturmasına izin vermeyecek şekilde zincirledi. Bu uyku yoksunluğu işkencesi, dokuz yıl sonra hâlâ gecelerini rahatsız ediyor.

ABD, Harun'un koalisyon güçlerine yönelik sayısız -belirtilmemiş olsa da- saldırıyı koordine eden kıdemli bir Hizb-i İslami komutanı olduğunu ve El Kaide ile irtibat kurduğunu ve aslında bir El Kaide kuryesi olduğunu iddia etti. Harun, bir Hizb-i İslami komutanı olduğunu kabul etti, ancak El Kaide ilişkisini reddetti. ABD, bu iddialar için hiçbir zaman herhangi bir kanıt sunmadı ya da çeşitli iddiaları hakkında kamuoyuna herhangi bir ayrıntı vermedi. Mahkeme belgeleri, Harun'un El Kaide için bir kurye olduğu inancının temelinin, doğrulanmamış istihbarat raporları ve tutuklu tanıklığı da dahil olmak üzere, kendisine ve başkalarına olası işkence göz önüne alındığında, doğası gereği güvensiz olduğunu ileri sürdü.

Afgan güçleri tarafından 2007'de yakalanan Gul, ABD'ye teslim edilmiş, oradan da aynı yıl Küba'nın Guantanamo Körfezi'nde bulunan ABD hapishanesine nakledilmişti.

Guantanamo'daki 39 tutukludan biri olan Gul, 2001'de ABD'nin Afganistan'ı işgalinden sonra Guantanamo'ya gönderilen 219 Afgan'dan geriye kalan iki Afgan'dan biriydi.

Gul ayrıca, 16 Ekim'de ABD inceleme heyeti tarafından Guantanamo'dan gönderilecek 13 kişiden biri olarak belirlenmişti.