HRW: İsrail ve Facebook, Filistinlilerin ifade özgürlüğünü elinden alıyor

HRW’ye ait raporda bu baskının uzun yıllardır işgal otoritesi tarafından genişletildiği belirtilerek ayrıca Filistinlilerin sosyal medyadaki faaliyetleriyle mücadele eden Facebook’un İşgalci İsrail'de yeni bir trend haline geldiği aktarıldı.

HRW: İsrail ve Facebook, Filistinlilerin ifade özgürlüğünü elinden alıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yapılan açıklamada İşgalci İsrail yargısı, Batı Şeria’daki Filistin halkının özgürlüğünü kısıtlamayı, İsrail işgalinin meşru eleştirisini yasaklamak için baskı aracı olarak kullanmakla suçladı.

HRW’ye ait raporda bu baskının uzun yıllardır işgal otoritesi tarafından genişletildiği belirtilerek, Filistinlilerin sosyal medyadaki faaliyetlerine yönelik uygulamaların sıkılaştırıldığı kaydedildi. Raporda ayrıca Filistinlilerin sosyal medyadaki faaliyetleriyle mücadele eden Facebook’un İşgalci İsrail'de yeni bir trend haline geldiği aktarıldı.

Raporda, İsrail işgal güçlerinin Batı Şeria’daki Filistinlileri, işgalin ilk günlerinde verilen askeri emirlere dayanarak yıllarca toplanma (eylem) ve ifade özgürlüğün yanı sıra temel insan haklarından mahrum ettikleri bildirildi. Ayrıca Batı Şeria’daki barışçıl gösterileri bastırmak için ve gösterilere katılanları alıkoymak için askeri emirlere dayanıllarak hukuk dışı faaliyetler icra edildiği ifade edildi.

HRW tarafından yapılan açıklamada İşgalci İsrail’in Batı Şeria’daki Filistinlilere en azından İsrailliler ile eşit hakların verilmesi gerektiği vurgulandı. İşgal yasasının, işgalin ilk günlerindeki sınırlı güvenlik gerekçelerine dayanarak medeni haklara getirilen kısıtlamalara izin verildiğine dikkat çekildi. Ancak kısıtlamaların geçen beş yılın ardından haksız ve yasa dışı olduğunun altı çizildi.

Raporda, İsrail'i işgalci bir güç olarak niteleyen uluslararası hukukta işgal altındaki Filistinlilerin kamusal alana geri dönmesi gerektiğinin yer aldığına işaret edildi. Filistinlilerin ihtiyaçlarının arttığına değinilirken aynı zamanda İşgalci İsrail’in güvenlik tehditlerine karşı uyguladığı kısıtlamalar doğrultusunda kendisine yöneltilen tepkileri azaltmak için harekete geçmediği bilgisi verildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda, Facebook’un Filistinlilerin sosyal medya üzerinde yürüttüğü mücadeleye yaklaşımına da dikkat çekti.

2018’de yaşanan bir olayda, İsrail Askeri Savcılığı tarafından Filistinli aktivist Nariman Tamimi’nin kamu düzenini ve güvenliğini etkileyecek biçimde şiddet çağrısında bulunduğu iddia edilmişti.  Nariman Tamimi’nin 2017 yılında kızı Ahed Tamimi’nin de Aralık 2017’de, İşgalci İsrail askerleri ile yaşanan çatışmayı Facebook hesabı üzerinden paylaşması gerginliğe sebep olmuştu.

Binlerce kullanıcı tarafından izlenerek paylaşılan video görüntüleri, 1651 nolu askeri kanun çerçevesinde Tamimi’nin ceza almasına neden oldu. 1651 nolu kanun, suç isnadı yapmadan herhangi bir Filistinlinin 6 ay süreyle gözaltına alınmasına olanak verirken bu sürenin herhangi bir yargılama yapılmadan altı ay daha uzatılabilmesini sağlıyor. Nariman Tamimi mahkemeden daha uzun bir ceza almamak için askere saldırılmasına yardım ettiğini itiraf etmişti. Nariman Tamimi, söz konusu suç kapsamında sekiz ay hapis yatmıştı.

Ajanslar