BM'den uluslararası topluma Myanmar ordusuna yardımları kes çağrısı

BM Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu, uluslararası topluma, Myanmar ordusuna yönelik tüm mali yardımların ve diğer desteklerin kesilmesi çağrısı yaptı.

BM'den uluslararası topluma Myanmar ordusuna yardımları kes çağrısı

Birleşmiş Milletler Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyon Başkanı Marzuki Darusman, Bangladeş, Malezya, Tayland ve Endonezya'ya yaptığı 10 günlük ziyaretin ardından yayımladığı yazılı açıklamada, Myanmar ordusundaki komutanların izole edilmesi ve soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan güvenilir bir mahkemede sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Myanmar hükümetinin ülke içindeki çatışmaları sonlandırmak için gerekeni yapmadığına işaret eden Darusman, hükümetin ayrıca komşu ülkelere kaçmak zorunda kalan bir milyonu aşkın Arakanlı Müslüman'ın insan haklarını koruyamadığına vurgu yaptı.

Darusman, uluslararası toplumu, Myanmar ordusuna yönelik tüm mali yardımları ve diğer destekleri kesmeye davet etti.

"Krizin çözümüne yönelik hiçbir adım atılmadı." ifadesini kullanan Darusman, Myanmar'daki durumun aynen devam ettiğini belirtti.

Arakanlı Müslümanlar misyona taleplerini iletti

Öte yandan, Darusman, kampları ziyareti sırasında Arakanlı mültecilere, görevinin eylül ayında bitmesine rağmen ellerindeki tüm bilgi, belge ve kanıtları BM'nin Myanmar krizine ilişkin kuracağı yeni mekanizmaya aktaracağı sözünü verdi.

Ziyaret sırasına diğer misyon üyelerinin de Arakanlı mültecilerle, yaptıkları çalışmalar ve Myanmar ordusundaki generallerin yargılanmasına yönelik çabalara ilişkin son bilgileri paylaştıkları, Arakanlı Müslümanların da misyon üyelerine eğitim, adalet, iş ve Myanmar'a güvenli şekilde dönüşleri hakkındaki taleplerini ilettikleri kaydedildi.

Geçen eylül ayında BM İnsan Hakları Konseyinde kabul edilen önergeyle, Myanmar'da Arakanlı Müslümanların 2011'den bu yana maruz kaldığı soykırım ve diğer insan hakları ihlallerine yönelik delillerin toplanması ve gelecekte yapılacak bir yargılamaya dosya hazırlanması için "bağımsız bir mekanizma" kurulması kararlaştırılmıştı.

AA