Hollanda'da 40 camide ezan sesleri yükseldi

Hollanda'da Kovid-19 nedeniyle ibadete ara verilen camilerde Müslüman topluma moral vermek adına açıktan ezan okunması uygulamasına geçildi.

Avrupa’nın pek çok yerinde Kovid-19 nedeniyle ibadete ara verilen camilerde Müslüman topluma moral vermek adına açıktan ezan okunması uygulamasına geçildi. Hollanda’nın Rotterdam şehri başta olmak üzere Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Leeuwarden, Zaandam, Alkmaar, Hilversum gibi birçok şehrinde, koronavirüsünden dolayı camilerde kılınamayan namazlardan dolayı insanların evlerinde namazlarını kılmaları için 40 cami cuma ezanını hoparlörden okudu.

Hollanda Fas Camiler Kurulunun, yaptığı açıklamada, "Bunu toplumumuzu desteklemek için yapıyoruz ve Allah'tan bize bu zor zamanda yardımcı olmasını ve bizlere güç vermesini istiyoruz. İnsanların cuma öğleden sonraları namaz için camiye gelmeleri çağrısı yapılırdı, ancak camiler korona virüs nedeniyle kapılarını kapatmak durumunda oldukları için, insanların evlerinden dua etmeye davet ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Güney Hollanda Kurumsal İletişim Başkanı Kenan Aslan Arnhem şubesinde de okunan ezan sonrası bir Hollandalının camiye gelerek “Ne güzel siz de bu konu karşısında duyarlısınız, insanlara destek olmaya çalışıyorsunuz” dediğinin kendilerine iletildiğini söyleyen Aslan, şu anda ezanların açıktan okunmasıyla ilgili Hollanda kamuoyunda ve medyasında oldukça olumlu bir yaklaşım gözlemlediklerini belirtti.

Öte yandan dün Hollanda’daki Müslüman çatı kuruluşu olan CMO’nun öncülüğünde Müslümanlara moral vermek, Müslümanların köken ve cemiyet fark etmeksizin bir arada olduğunu yansıtabilmek amacıyla ulusal kanal olan NTR/NPO2’da bir program yayımlandı. Programın Kur’an tilaveti kısmında NIF Kurumsal İletişim Başkanı Kenan Aslan Rahman suresinden 1-28. ayetleri okurken, Surinamlı bir imam Hollandaca, Faslı imam da Arapça olarak dua ettiler. NIF Rotterdam İskender Paşa öğrencisi 13 yaşındaki Selim Can Güner de Bakara suresinden sabrı emreden 152-157. ayetlerini okudu.

Habernas