Hint kökenli Norveçli iş adamı, Lübnan'daki ölümcül çağrı cihazı patlamasıyla bağlantılı

37 yaşındaki Hint asıllı Norveç vatandaşı Rinson Jose, 17 Eylül'de Lübnan'ı sarsan çağrı cihazı patlamalarıyla suçlanıyor.

Hint kökenli Norveçli iş adamı, Lübnan'daki ölümcül çağrı cihazı patlamasıyla bağlantılı

En az 20 kişinin ölümüne, binlerce kişinin yaralanmasına neden olan patlamalar, Tayvan, Bulgaristan, Norveç ve Romanya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeyi kapsayan küresel bir soruşturmayı tetikledi.

Aslen Kerala'nın Wayanad şehrinden olan Jose, Bulgaristan merkezli Norta Global Limited şirketinin sahibidir. Olay sırasında patlatılan çağrı cihazlarının tedarik zincirinde yer aldığından şüpheleniliyor. 

Çağrı cihazlarının, Tayvanlı Gold Apollo şirketinin ticari markası altında Macar firması BAC Consulting tarafından üretildiği, ancak Jose'nin şirketi Norta Global aracılığıyla satın alındığı belirtiliyor.

Macar medya kuruluşu Telex, "Kağıt üzerinde Gold Apollo ile sözleşmeyi imzalayan BAC Consulting olsa da, anlaşmanın arkasındaki kişi aslında Norta Global'di." açıklamasını yaptı. Bu iddialara rağmen Jose, patlamalardan bu yana kayıplara karıştı.

Ancak Bulgar yetkililer, Jose veya Norta Global'in patlayıcıların sevkiyatında doğrudan bir rolü olduğu iddialarını reddetti. 

Tayvan ve Bulgaristan, patlamada kullanılan çağrı cihazlarının tedarik zincirinde herhangi bir rolleri olduğunu reddetti. Araştırmacılar, çağrı cihazlarının nasıl silahlandırıldığını ve uzaktan nasıl patlatıldığını belirlemeye çalışıyor. 

Pondicherry Üniversitesi'nden MBA ve Oslo Metropolitan Üniversitesi'nden Uluslararası Sosyal Refah ve Sağlık Politikası alanında Yüksek Lisans derecesi alan Jose, on yıldan fazla bir süre önce Norveç'e taşındı. Akrabaları ayrıca, Wayanad'daki evini en son Kasım ayında ziyaret ettiğini ve Ocak ayında Norveç'e döndüğünü belirtti.

Jose'nin sosyal medya profillerinde DN Media Group'ta çalışan ve Norveç merkezli bir bilişim ve danışmanlık firması olan Nortalink'i yöneten bir girişimci olarak tanımlanması ise merakı daha da artırıyor.