Hindistan'da başörtülü öğrencilerin direnişi devam ediyor

Hindistanda, hükümetinin izlediği ırkçı politikalar sonucu her geçen gün artan Müslüman karşıtlığı ve ülkede son dönemlerde yaygınlaştırılmaya çalışılan başörtü yasağıyla beraber Hindu çetelerin saldırgan görüntüleri endişe verici boyutlara ulaşırken, Müslüman öğrencilerin ve ailelerinin başörtü direnişi devam ediyor.

Hindistan'ın güneyindeki Karnataka eyaletinde, devlete ait yüksekokulda derslere başörtülü girmelerine izin verilmeyen Müslüman öğrenciler, gelen tepkiler üzerine okulda ayrı sınıflara alınırken bazı okullar başörtülü öğrencilerin derslere girmesini engellemeye devam ediyor.  

Ülkede bir yandan başörtülü öğrencilere destek paylaşımları yapılırken, bir yandan da Hindu çetelerin saldırgan ve hakaret içeren görüntüleri sosyal medyada görüntüleniyor.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, okula gitmeye çalışan bir Müslüman kız öğrenciye Hindu çetelerin saldırdığı ve hakaret ettiği görülürken, Müslüman öğrenci yapılan saldırganlığa karşı herhangi bir korku göstermeden Hindu çetecilere tekbirler ile karşılık veriyor.

Ülkenin, Udupi bölgesinin Kundapur eyaletinde uygulanmaya başlanan başörtüsü yasağı sonrası öğrencilerin başlattığı oturma eylemi de devam ediyor.

İnsan haklarını ihlal eden bu uygulama karşısında  tepkilerini ortaya koyan öğrenci ailelerinin oluşturduğu büyük bir kalabalık kitlesel protesto gösterisi düzenledi.

Soğuk havaya rağmen bir araya gelen topluluk,  ırkçı Başbakan Narendra Modi'nin uyguladığı politikaların Hindu milliyetçiğini alevlendirdiğini, yaşanan bu zulümlerin, ırkçı politikaların sonucu olduğunu belirterek, durumun endişe verici boyutlara ulaştığına dikkat çekti.

Kız İslam Örgütü Karnataka başkanı Sumayya Roushan düzenlediği basın toplantısında, Başörtü yasağının "Ayrımcı ve aynı zamanda Hindistan anayasası tarafından sağlanan haklara aykırı" olduğunu belirtti.

Roushan, yasağın, "Öğrencilerin hakkı olan ve başka hiç kimseye zarar vermeyen bir tercihi" ihlal ettiğini söyledi.

Devlete bağlı bir lisede geçen ay uygulanmaya başlanan yasak daha sonra kısa süre içinde eyaletteki diğer eğitim kurumlarına da yansımıştı.

Yerel basında çıkan haberlere göre devlete bağlı okullardan biri kısmen geri adım atarak Müslüman öğrencilerinin derslere başörtüsü ile katılmasına izin verdi, ancak onları diğer öğrencilerden ayırarak ayrı sınıflara alınması talimatını verdi.

Başörtüsü yasağı uygulayan diğer bazı okullar, yapılan gösterilerden ötürü okulları kapatıp uzaktan eğitim yapılacağını duyurdu.

Eyaletin en yüksek mahkemesinin bugünlerde yasakların kaldırılıp kaldırılmayacağına dair karar vermesi bekleniyor.