Büyük katliamda İsrail parmağı

İsrail’in Ruanda’daki eski temsilcisi ve insan hakları araştırmacısı Aryeh Levin, 1994 yılında, 800 bin kişinin öldürüldüğü Ruanda katliamına İsrail’in destek verdiğini ve katliamla ilgili bilgileri de gizlediğini açıkladı.

Büyük katliamda İsrail parmağı

İsrail’in Ruanda’daki eski temsilcisi ve insan hakları araştırmacısı Aryeh Levin, İsrail'in, Ruanda'nın Afrika'daki Tutsi kabilelerine karşı 25 yıl önce gerçekleştirdiği ve 100 gün içinde yaklaşık 800 bin kişinin öldürüldüğü katliama destek verdiğini ve katliamla ilgili bilgileri gizlediğini söyledi.

"İsrail katliamdan kazanç sağlamaya çalıştı"

Aryeh Levin, “Yerel ve uluslararası taleplere rağmen, İsrail hâlâ katliamları yapan Ruanda rejimi ile ilişkilerini saklıyor" dedi.

Ruanda Soykırımının, Tutsi kabilelerine karşı yürütülen saldırılarda İsrail silahlarının kullanımıyla başladığını belirten Levin, iki ülke arasındaki ilişkilerin 1960'larda başladığını söyledi.

İsrail'in, Ruanda'da güvenlik sisteminin kurulmasına katkıda bulunduğunu, 1994'teki soykırımdan siyasi kazançlar sağlamaya çalıştığını belirten Levin, güvenlik hizmetlerinde çalışan Ruandalı subayların israil'i ziyaret ettiğini söyledi.

Levin, Ruanda başbakanı, Savunma Bakanı olmak üzere İsrail silahlarını almaya kabul eden önemli bakanlar ile askeri darbeye katılan bazı generallerin İsrail'i ziyaret ederek, İsrail'in askeri ve güvenlik deneyimini övdüğünü belirtti.

"Mossad, Ruandalı memurları eğitiyor"

İsrail'in Ruanda'daki temsilcisi Aryeh Levin, Ruanda ile İsrail arasındaki ikili işbirliği geliştirmek için Mossad'ın, Ruandalı memurlar için bir eğitim kursu düzenlediğini söyledi.

İsrail'in Washington'daki büyükelçiliği danışmanı Hanan Bar-On ise, “İsrail, Ruanda'nın Filistinli mülteci meselesine ilişkin uluslararası oylamada desteğini kazanmak için savaştan kaçan mülteciler sorunundan yararlanmaya çalıştı” dedi.

Ruanda Soykırımı

Ruanda Soykırımı, Ruanda'da 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutu'nun, aşırı uç Hutular tarafından öldürülmesi olayıdır. Katliam, Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kagame'ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükümetin düşürülmesi ile son buldu.