Heniyye dünyadaki en etkili 50 İslami şahsiyet listesinde

İslami Direniş Hareketi Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye, dünyadaki en etkili 50 yönetici ve politikacı İslami şahsiyetten biri seçildi.

Heniyye dünyadaki en etkili 50 İslami şahsiyet listesinde

İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye, dünyadaki en etkili 50 yönetici ve politikacı İslami şahsiyetten biri seçildi.

Ürdün’ün başkenti Amman’daki Kraliyet Araştırmalar Merkezi (MABDA) tarafından yayınlanan listede Heniyye 20’nci sırada yer aldı.

Katar Emiri Hamed bin Halife ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in en başta yer aldığı listede Arap ve Müslüman ülkelerin liderlerinden onlarcasının ismi bulunuyor.

Hamas’ın simge isimlerinden biri olan İsmail Heniyye, hareketin zafer kazandığı 2006 seçimlerinden sonra kurulan Filistin hükümetine 2007’de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas tarafından görevden alınana kadar başkanlık etti.

Mayıs 2017’de Hamas Hareketi Siyasi Birimi Başkanı seçilen Heniyye, halen bu görevi yürütüyor.

İsmail Abdüsselam Ahmed Heniyye, 23 Ocak 1963’de Gazze’deki Eş-Şati Mülteci Kampı’nda dünyaya geldi. Ailesi Askalan’a bağlı El-Cura köyünden göç ederek kampa yerleşmişti.

İlkokul ve ortaokulu UNRWA okullarında okuyan Heniyye, El-Ezher Lisesi’ni bitirdikten sonra 1987 yılında Gazze’deki İslam Üniversitesi’ne kaydoldu ve Arap edebiyatı okudu.

Üniversite yıllarında spora ilgisinin yanında öğrenci faaliyetlerine de aktif bir şekilde katılan Heniyye, İslam Üniversitesi’nde çeşitli görevlerde bulundu ve 1997 yılında Şeyh Ahmed Yasin’in özel kalem müdürü oldu.

İşgal güçleri Heniyye’yi ilk kez 1997’de intifadanın patlak vermesinin hemen ardından gözaltına aldı. 18 gün gözaltında tutulan Heniyye, 1988 yılında yeniden gözaltına alındı ve işgal rejimi zindanlarında altı ay esir tutuldu.

Palinfo