Hamas: Gazze'de 2 milyondan fazla insan açlık ve susuzluktan ölme riskiyle karşı karşıya

Hamas, İşgalci İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden soykırım düzeyindeki saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki 2 milyondan fazla Filistinlinin açlık ve susuzluktan ölme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Hamas: Gazze'de 2 milyondan fazla insan açlık ve susuzluktan ölme riskiyle karşı karşıya

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Her geçen gün daha da kötüleşen insani trajedi karşısında işgalci İsrail'in yardımları engellemesi, ilaca, gıda ve suya erişimi kısıtlaması nedeniyle Gazze'de 2 milyondan fazla Filistinli açlık ve susuzluktan ölme riskiyle karşı karşıya." ifadeleri kullanıldı.

İşgalci İsrail'in gıda, ilaç ve suyu Gazze halkına karşı bir silah olarak kullandığı vurgulanan açıklamada, "Gazze Şeridi'nde çocuklar açlıktan ölüyor, aileler kıtlıktan parçalanıyor ve insan yaşamının en temel gereksinimlerinden mahrum kalıyorlar." ifadelerine yer verildi.

Gazze'de açlık kritik seviyelere ulaştı

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, 10 Kasım'daki açıklamasında, İşgalci İsrail ordusunun bir aydan uzun süredir kuşatma altında tuttuğu Gazze'nin kuzeyinde kıtlık yaşanabileceğini belirterek, "Açlık İsrail devleti tarafından silah olarak kullanılıyor." demişti.

UNRWA'nın X hesabından 27 Kasım'da yapılan yazılı açıklamada da "Gazze'de açlık kritik seviyelere ulaştı. İnsanlar, haftalar öncesinden kalan çöp yığınlarında yiyecek arıyor. Kış mevsimi yaklaşırken durum hızla kötüleşiyor ve acil insani yardım olmadan hayatta kalmak imkânsız hale geliyor." ifadeleri kullanılmıştı.

Gazze'de açlıktan ve giderek kötüleşen durumdan dolayı "felaket" aşamasına gelindiği uyarısı

Gazze Şeridi'ndeki hükümetin medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, kentin açlığın ve giderek kötüleşen acıların yaşandığı felaket bir dönem içinde olduğu belirtildi.

"Filistin halkının insani düzeyde kriz aşamasına geldiği konusunda istisnasız tüm dünyaya alarm verildiğine işaret edilen açıklamada, "İşgal (İsrail) ordusu 420 gündür başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere halkımıza yönelik açlık politikasını sürdürüyor ve Gazze'ye tüm kapı ve çıkışları kapatıyor." ifadesi kullanıldı.

Uluslararası kuruluşların başarısızlığının şaşkınlık verici olduğu kaydedilen açıklamada, Dünya Gıda Örgütü'ne (FAO) "mevcut gıda krizine son vermek ve fırınların kapılarındaki yığılma felaketini durdurmak için Gazze halkına un dağıtma" çağrısında bulunuldu.

Arap ve İslam ülkelerine de "İşgalci İsrail'in saldırılarına maruz kalan Filistin halkına insani durumunun kötüleşmesi konusunda ve İşgalci İsrail'le işbirliği yapanlar konusunda net bir duruş sergilemeleri" çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca, uluslararası topluma ve uluslararası kuruluşlara tarihi, ahlaki, idari ve hukuki sorumluluklarına sahip çıkmaları ve soykırım suçunu durdurmak için çalışmaları çağrısı yinelendi.