Haiti'deki suç çeteleri hükümeti devirmeyi planlıyor

Haiti'nin en güçlü çete lideri Jimmy Cherizier, Başbakan Ariel Henry hükümetini silahla devirmek için çalıştıklarını belirtti.

Haiti'deki suç çeteleri hükümeti devirmeyi planlıyor

Şu anda başkent Port-au-Prince'in büyük bir bölümünü kontrol eden güçlü bir çete koalisyonuna başkanlık eden eski bir polis memuru olan Jimmy  Cherizier, silahlı adamlarından oluşan grubuyla başkent sokaklarında gövde gösterisi yaptı.

Reuters'e konuşan çete lideri Cherizier, "Herhangi bir şekilde Ariel Henry hükümetini devirmek için mücadele başlatıyoruz. Mücadelemiz silahlarla olacaktır." dedi.

Henry hükümetinin hiçbir meşruiyetinin olmadığını savunan Cherizier, hükümete karşı "tüm işçi sınıfı mahallelerinde gösterilerin" her gün düzenleneceğini ifade etti.

Cherizier, "Uluslararası toplum Haiti'de bunu yapmaya devam edemez. Uluslararası toplumun (Moise'un) ölümüyle hiçbir ilgisi yoksa Ariel Henry'yi desteklememeleri gerekir." diye ekledi.

Cherizier ayrıca, çete şiddeti nedeniyle evlerini terk eden yoğun nüfuslu Carrefour Feuilles mahallesi sakinlerinin yakın zamanda geri dönüp huzur içinde yaşayabileceklerini ileri sürdü.

Polisle sık sık silahlı çatışmalara giren ve gasp ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi faaliyetlerden kazanç sağlayan Haiti çeteleri, Başkan Jovenel Moise'nin 2021'de öldürülmesinden bu yana daha palazlandı.

Suikast, Başbakan Ariel Henry'nin o zamandan beri geçici olarak ülkeyi yönetmesiyle bir iktidar boşluğu yarattı. Henry, güvenlik yeniden sağlandığında seçim düzenleme sözü verdi ve çetelerle mücadele için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

BM tahminlerine göre son haftalarda silahlı şiddetin patlak vermesi nedeniyle 19 binden fazla kişi başkentten ayrılmak zorunda kaldı.