Haaretz: Tel Aviv' e atılan roketler, Gazze'deki askeri sanayinin başarısının göstergesi
İşgalci İsrail'in önde gelen gazetelerinden merkez sol görüşlü Haaretz gazetesi, 'İsrail'e atılan Hamas roketleri Gazze'deki askeri sanayinin başarısını gösteriyor' başlıklı yazıda, son roket saldırılarının bölgedeki güç dengesini değiştirdiğini belirtti.
İşgalci İsrail ve Gazze Şeridi arasındaki son savaşta Gazze'den atılan çok sayıda roket İşgalci İsrail'de 12 kişinin ölümüne ve büyük zarara yol açmış, Demir Kubbe'nin işlevselliğiyle ilgili soru işaretleri tartışma yaratmıştı.
İşgalci İsrail'in önde gelen gazetelerinden merkez sol görüşlü Haaretz gazetesi, "İsrail'e atılan Hamas roketleri Gazze'deki askeri sanayinin başarısını gösteriyor" başlıklı yazıda, son roket saldırılarının bölgedeki güç dengesini değiştirdiğini belirtti. Amos Harel tarafından kaleme alınan yazıda, roket saldırılarının Filistinli örgütlerin zor şartlar altındaki operasyonel başarısını ortaya koyduğu kaydedildi.
Birçok İsraillinin düşündüğü gibi bu silahların ilkel yollarla üretilmediği belirtilen yazıda şu ifadeler yer aldı:
Bu başarı siyonist rejim tarafındaki bazı yetkililerce de kabul edildi. Hamas ve bir ölçüde İslami Cihad, Gazze Şeridi'nde yerel bir askeri sanayi geliştirmeyi başardı ve bunu İşgalci İsrail'in desteklediği Mısır'ın sınırı neredeyse tamamen kapattığı bir dönemde yaptı.
İşgalci İsrail ordusunun açıklamasına göre, bu ay yaşanan 11 günlük savaşta İşgalci İsrail'e yaklaşık 4 bin 350 roket ve havan topu atılmıştı. Roketlerin bir kısmının Gazze Şeridi'nden 250 kilometre uzaklıktaki bölgelere düşmesi dikkat çekmişti. Roketler, İşgalci İsrail'de biri asker 12 kişinin ölümüne ve 350'den fazla kişinin yaralanmasına yol açmıştı.
Bu rakamlara göre, Gazze'den atılan roket sayısı önceki savaşlarda İşgalci İsrail'e fırlatılan roket sayısının çok üzerindeydi.
Gazze'de silah sanayii İkinci İntifada'yla doğdu
Haaretz'in haberine göre, Gazze'den atılan roket sayısı Tel Aviv'in istihbaratının tahminlerine yakın olsa da ülkede kamuoyunu ve medyayı şaşırttı. Gazete, Hamas'ın kısa sürede çok sayıda roket atarak İşgalci İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi etkisiz kılma girişiminin bazı yerlerde işe yaradığını, roketlerin yaklaşık yüzde 10'unun Demir Kubbe engelini aştığını yazdı.
Haberde Gazze'de silah sanayinin 2000'lerin başında, yani İkinci İntifada döneminde ortaya çıktığı, yerel olarak üretilen Kassam roketlerinin ilk defa 2001'de Gazze sınırındaki İsrail'in işgali altındaki Sderot'a fırlatıldığı belirtildi.
İran tarafından kurulan kapsamlı sevkiyat sistemi sayesinde 2005'ten itibaren Hamas giderek daha gelişmiş silahlar üretmeye başladı. 2013'te Mısır'da Abdülfettah Sisi'nin iktidara geldiği darbe sonrasında ülkenin İşgalci İsrail'le yakınlaşmasının ardından Mısır üzerinden silah sevkiyatı durdu ve Gazze yerel askeri teknolojisini güçlendirmek zorunda kaldı. Son savaşta kullanılan roketlerin büyük bölümü de İran ve Lübnan'daki Hizbullah'ın da desteğiyle Gazze'de üretilmişti.
Hamas'ın uzun menzilli ve isabet gücü yüksek silah üretme kapasitesine sahip olduğunu yazan Haaretz, Gazze'deki silahları geliştiren isimlerin bazılarının ileri düzeyde eğitim aldığına da dikkat çekti.
Independent, Haaretz