Güney Afrika Anglikan Kilisesi: İşgalci İsrail bir apartheid rejimidir

Güney Afrika Anglikan Kilisesi Filistin ile dayanışma gösterisi olarak İşgalci İsrail'i apartheid devleti ilan ettiğini açıkladı.

Güney Afrika Anglikan Kilisesi: İşgalci İsrail bir apartheid rejimidir

Güney Afrika'daki Anglikan Kilisesi, Filistinli aktivistlerin kampanyasının ardından İşgalci İsrail'i "apartheid devleti" ilan etti.

Hristiyan kilisesinin İl Daimi Komitesi İşgalci İsrail'i bir apartheid devleti olarak tanımlayan ve Kutsal Topraklara yapılan hac ziyaretlerini gözden geçiren bir kararı onayladı.

Uluslararası Af Örgütü, diğer STK'larla birlikte, Filistinlilerin İsrail işgali altında yaşadıkları koşulları "apartheid" olarak nitelendirerek, Güney Afrika'da 1994 yılına kadar yürürlükte olan baskıcı ırk ayrımcılığı sistemine atıfta bulunuyor.

Güney Afrika Anglikan Kilisesi Başkanı Başpiskopos Thabo Makgoba, blogunda, "Batı Şeria ve Gazze'nin işgalinin acısından üzüntü duyan ve hem Filistin hem de İsrail için güvenlik ve adil bir barış isteyen inançlı insanlar olarak, artık sahadaki gerçekleri görmezden gelemeyiz" dedi.

"Apartheid altında yaşayan siyah Güney Afrikalılar İsrail'i ziyaret ettiğinde, apartheid ile paralellikleri görmezden gelmek imkansızdır. Eğer kenarda durur ve sessiz kalırsak, Filistinlilere yönelik devam eden baskının suç ortağı olacağız."

Başpiskopos, Filistinliler ve İsrailliler için barış çağrısında bulundu, ancak birbirini izleyen İşgalci İsrail hükümetlerinin baskıcı politikalarını kınadı ve "giderek daha aşırı hale geldiklerini" söyledi.

"Hıristiyanlar için Kutsal Topraklar, İsa'nın doğduğu, beslendiği, çarmıha gerildiği ve büyüdüğü yerdir. Kalplerimiz, sayıları Anglikanları da içeren ancak hızla azalan Filistin'deki Hristiyan kardeşlerimiz için acıyor." dedi.

"Güney Afrika'daki tüm inançlardan insanlar hem baskı altında yaşamanın ne olduğuna dair derin bir anlayışa hem de barışçıl yollarla haksız yönetimle nasıl yüzleşileceği ve üstesinden gelineceği konusunda deneyime sahipler."

Güney Afrika kilisesinin kararı ayrıca, hac ziyaretleri sırasında ruhban olmayan topluluk ve din adamlarıyla toplantılar da dahil olmak üzere Filistinli Hıristiyanlara ulaşma ve Filistinlilere yapılan zulme dikkat çekilmesi çağrısında bulundu.

Kararda, "Filistin Hıristiyanlarına hikayelerini dinlemek için yapılan ziyaretler genellikle bu hac ziyaretlerinin programında yer almıyor ve dahası, 'Filistin' kelimesi pazarlama materyallerinde veya hac hazırlığında asla veya neredeyse hiç kullanılmıyor" denildi.

"Filistin'in askeri işgali bu hac ziyaretlerinde neredeyse hiç konuşulmuyor veya tartışılmıyor ve apartheid Güney Afrika'ya benzerlikler nadiren tartışılıyor."

Güney Afrika'nın sivil haklar hareketindeki siyah Güney Afrikalı liderler ve aktivistler, apartheid altındaki deneyimleri ile bugünkü Filistinlilerin koşulları arasında uzun zamandır paralellikler kuruyorlar.

Nelson Mandela, apartheid sonrası Güney Afrika'nın cumhurbaşkanı olduktan sonra şunları söyledi: "Filistinlilerin özgürlüğü olmadan özgürlüğümüzün eksik olduğunu çok iyi biliyoruz."