Gazze'deki hasta çocukların hayatı abluka nedeniyle tehlike altında
İsrail'in uyguladığı ablukanın neden olduğu imkansızlıklar nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki hasta çocuklar, ölüm kalım mücadelesi veriyor.

İşgalci İsrail'in sınır kapılarını kapattığı ve yardım girişlerini engellediği Gazze Şeridi'nde yer alan Hasta Dostları Hastanesinde abluka nedeniyle elektrik jeneratörlerini çalıştırmak için gerekli yakıtın bulunmasında sıkıntı yaşanıyor.
Sağlık ekipleri elektriğin kısıtlı olduğu hastanede ölüm kalım mücadelesi veren prematüre bebekler için zamanla yarışıyor.
Tıbbi malzeme ve temel ilaçların neredeyse yok denecek kadar az olduğu hastanede çocuklar, tedavi ve en temel bakımdan mahrum kalıyor.
AA muhabirine konuşan Hasta Dostları Hastanesi Müdürü doktor Said Salah, "Sınır kapıların kapatılması, yakıt ve tıbbi malzeme akışının engellenmesi, hastaların özellikle de bakıma ve sabit sıcaklığa ihtiyacı olan prematüre bebeklerin hayatını tehdit ediyor. Elektrik olmadan çocuklara bakım sağlamak mümkün değil." dedi.
Son aylarda 5 çocuğun şiddetli soğuk nedeniyle hayatını kaybettiğine işaret eden Salah, çocuklar hastaneye ulaştıklarında durumlarının kritik olduğunu; çok çaba sarf ettiklerini ancak geç kalındığı için kurtarılamadıklarını belirtti.
Salah, Tel Aviv'in 16 aydır uyguladığı soykırımın sonuçlarına maruz kalan Gazze Şeridi'ndeki hastanelere yakıt ve tıbbi malzeme tedarik edilmesi için İsrail'e acile müdahale edilmesi ve baskı yapılması çağrısında bulundu.
İşgalci İsrail ablukasına tepki
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) açıklama yaparak İsrailli yetkililere "insani yardımı bir savaş aracı olarak kullanmayı bırakma" çağrısında bulunmuştu.
MSF, İsrail'in Gazze'ye yönelik uyguladığı, Filistinlileri temel hizmetler ve kritik malzemelerden mahrum bırakan ablukanın şiddetle kınandığı açıklamasında, "İsrail yetkilileri, insanların elektrik tedarikinin kesilmesi ve yardımların Gazze Şeridi'ne girmesinin engellenmesi nedeniyle ateşkes müzakerelerinde yardımı bir pazarlık kozu olarak kullanarak insani ihtiyaçları araçsallaştırdı." değerlendirmesinde bulunmuştu.
MSF ekiplerinin Gazze'ye en son 27 Şubat'ta çoğunlukla tıbbi malzemelerden oluşan 3 yardım tırı ulaştırdığı kaydedilmişti.
Ayrıca MSF'nin, abluka öncesinde özellikle insanların aylardır temel ihtiyaçlarından mahrum kaldığı Gazze'nin kuzeyindeki faaliyetlerini artırmaya çalıştığı hatırlatılmıştı.
İşgalci İsrail'in elektrik akımını durdurmasının yanı sıra jeneratörler için gerekli yakıtın girişini de engellemesi, yerinden edilen yaklaşık 2 milyon Gazzelinin yaşadığı insani felaketi daha da kötüleştiriyor.