'Karanlıklar prensi' Dahlan, Lavrov ile görüştü

Orta Doğu coğrafyasında darbe ve ayrışmalarda izi bulunan 'karanlıklar prensi' Muhammed Dahlan, Fetih hareketi ile anlaşabilmek için Rusya'yı devreye soktu.

'Karanlıklar prensi' Dahlan, Lavrov ile görüştü

Fetih Hareketi yetkilileri, ihraç edildikten sonra Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yerleşen eski yönetici Muhammed Dahlan ile herhangi bir uzlaşıyı reddettiklerini belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki hareketin yöneticileri, Dahlan ile Fetih arasında uzlaşma ihtimaline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dahlan'a yakınlığıyla bilinen eski Fetih yetkililerinden Dimitri Diliani, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Dahlan'ın liderliğini yaptığı siyasi akım ile Fetih arasındaki ayrılığı sona erdirmek için ara buluculuk çalışmaları yürüttüğünü aktardı.

Dahlan'ın Lavrov'la Rusya'nın başkenti Moskova'da 2 Kasım'da bir araya geldiğine dikkati çeken Diliani, bu görüşmelerin ilk olmadığını, daha önce de Dahlan ile Rus liderliği arasında açıklanmayan görüşmeler yapıldığını söyledi.

Görüşmenin Rusya'nın daveti üzerine gerçekleştiğini belirten Diliani, toplantıda Fetih hareketindeki iç uzlaşma dosyalarının yanı sıra Fetih ile Hamas arasındaki Filistin ulusal uzlaşmasının tartışıldığını dile getirdi.

Dahlan'ın toplantı sırasında "kendisinin Fetih Hareketi içinde uzlaşıya varmaya hazır olduğunu" söylediğini aktaran Diliani, görüşmenin Abbas'ın Rusya ziyaretinden önce gerçekleştiğine işaret ederek, uzlaşma için Rusya'nın yoğun çaba gösterdiğini kaydetti.

Abbas'ın Rusya ziyareti

Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyelerinden Abbas Zeki, Abbas'ın 23 Kasım'da Rusya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini ve Moskova'da mevkidaşı Vladimir Putin'in yanı sıra bazı üst düzey yetkililerle görüşeceğini söyledi.

Ziyareti "Rusya'nın dünyadaki ve bölgedeki rolü nedeniyle önemli" olarak nitelendiren Zeki, ziyaret kapsamında ele alınacak gündem maddeleri arasında Fetih hareketindeki iç uzlaşma meselesinin bulunmadığını aktardı.

Zeki, "Dahlan dosyasına herhangi bir müdahaleyi reddediyoruz. Bu, Ruslarla tartışılmayacak bir iç meseledir. Fetih Hareketi Dahlan hakkında resmi ve adli bir karar almıştır. Kapılarımız herkese açık ancak BAE'nin malları ve kendilerini şeytana satanlar için bir pazar değiliz." diye konuştu.