Gazze'de sessiz soykırım: 1 milyon çocuk toplu ölümün eşiğinde

İşgalci İsrail'in 140 günü aşkın süredir Gazze'ye uyguladığı abluka ve yardım engeli, 1 milyondan fazla çocuğu açlık nedeniyle ölümle karşı karşıya bıraktı. Gıda, ilaç ve yakıtın tamamen tükendiği bölgede halk, tarihin en büyük toplu katliamlarından biriyle baş başa.

Gazze'de sessiz soykırım: 1 milyon çocuk toplu ölümün eşiğinde

Gazze’deki Hükümet Medya Ofisi, Soykırımcı İsrail’in 140 günü aşkın süredir sınır kapılarını kapalı tutarak gıda ve tıbbi yardımların girişini engellemesinin ardından, bölgede 1 milyondan fazla çocuğun “toplu ölüm” tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Pazar günü yapılan açıklamada, İşgalci İsrail’in Gazze'de yaşayan 2,4 milyon Filistinliye karşı “kasıtlı bir aç bırakma politikası” yürüttüğü vurgulandı. Açıklamada, gıda ve ilaç kıtlığının yanı sıra insani yardımların, bebek mamasının ve yakıtın girişinin tamamen engellenmesinin, soykırım politikalarının bir parçası olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Gazze, aralarında 1,1 milyon çocuğun da bulunduğu 2,4 milyondan fazla insanın toplu şekilde öldürülmesi ve aç bırakılmasıyla eşi görülmemiş bir insani felakete sürükleniyor” denildi. “Dünya, Gazze’nin açlıkla ve katliamla yok edilmesini sadece izliyor” ifadelerine yer verilen açıklamada, Gazze'nin “modern tarihin en büyük toplu katliamlarından birine sahne olduğu” vurgulandı.

Öte yandan Gazze Sağlık Bakanlığı, cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, yaşanan ağır açlık koşulları nedeniyle her yaştan çok sayıda Filistinlinin ciddi sağlık sorunlarıyla hastanelere başvurduğunu duyurdu.

Soykırımcı İsrail'in 2 Mart 2025’ten bu yana tüm sınır kapılarını kapalı tutması ve yardımların girişini engellemesi, Gazze'de tam kapsamlı bir insani krize yol açtı. Açlık giderek yayılırken, bölgede yaşayan 2 milyon insan her alanda hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Krizin ekonomik boyutu da derinleşiyor. Temel gıda ürünlerinde fiyatlar ortalama yüzde 500’ün üzerine çıktı. Savaş öncesinde birkaç şekel olan bir kilo unun fiyatı yalnızca bir hafta içinde yüzde 240 artarak 170 şekele ulaştı. Bir kilo pirincin fiyatı ise 110 şekele çıkarak yüzde 175 oranında yükseldi.

Gazze’deki trajedinin boyutu, 27 Mayıs’ta İşgalci İsrail'in kısıtlı yardım dağıtım noktalarını “ölüm tuzaklarına” dönüştürmesiyle daha da arttı. O tarihten bu yana en az 891 Filistinli şehit oldu, 5.754 kişi yaralandı ve 39 kişi kayboldu. İşgalci İsrail ve ABD destekli “Gazze İnsani Kurumu” adlı yapı ise, BM tarafından reddedilmesine rağmen, yardım maskesi altında teslimiyet ve ölüme zemin hazırlayan bir araç olarak kullanılmaya devam ediliyor.

Kaynak: Palinfo