Gazze’de 16 Yıldır süren zulüm: Abluka!

Siyonist israil'in 2006'dan beri abluka altında tuttuğu Gazze’de hayat şartları her geçen gün daha zorlaşırken, Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü tarafından yayımlanan bir raporda, ablukanın sebep olduğu korkunç acılar, sıkıntılar ve zorluklar hakkında ayrıntılı bilgilere yer verildi.

Gazze’de 16 Yıldır süren zulüm: Abluka!

Siyonist işgal çetesinin Gazze’ye uyguladığı insanlık dışı ambargo 16 yılı geride bıraktı. Başta ABD ve Batı ülkeleri olmak üzere tüm dünyanın sessizliği altında süren abluka zulmü,  Gazze halkını tüm insani haklardan mahrum bırakıyor.

 İsviçre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü (Euro-Med), siyonist işgalcinin 2006’dan beri Gazze’ye uyguladığı abluka nedeniyle bir rapor yayımladı.

"16 Yıllık Acı: Abluka Altındaki Bir Nesil" adıyla yayımlanan rapor, Gazze'de yaşanan korkunç acı, sıkıntı ve zorlukları gözler önüne seriyor.

Euro-Med raporu, 2 milyon 300 bin insandan 1 milyon 500 bin kişinin, işgal rejiminin 2006 yılından beri uyguladığı insanlık dışı abluka yüzünden uluslararası standartlara göre yoksulluk sınırının altında bir gelirle hayatlarını idame etmek zorunda kaldıklarını ortaya koyuyor.

Raporda, siyonist işgalcinin, Gazze halkına maddi ve manevi büyük kayıplar yaşatma niyetini açıkça gösterir şekilde toplu cezalandırma politikasına devam ettiği aktarılarak, 2005 yılında yaklaşık yüzde 23,6 olan işsizlik oranı, 2021 sonunda yüzde 50,2'ye ulaştığı ve bunun dünyadaki en yüksek işsizlik oranları arasında yer aldığına dikkat çekildi.

Euro-Med raporunda işgal rejiminin bu süre içinde sadece Gazze'yi bütün insani hizmetlerden yoksun bırakan ablukayı katı bir şekilde uygulamakla yetinmeyip zaman zaman geniş kapsamlı savaşlar açarak bölgede büyük yıkımlara ve tahribatlara sebep olduğuna, sonra da yıkılan yerlerin yeniden imarı için gerçekleştirilen tüm girişimlerin önüne geçtiğine dikkat çekildi.

Raporda ayrıca işgal çetesinin, Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme girişini kasıtlı olarak engellediği bunun da bölgedeki sağlık hizmetlerinde yüzde 66'lık bir gerilemeye neden olduğu ifade edildi.
İnsan Hakları Örgütü ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesine "toplu cezalandırma politikasına ve Gazze Şeridi'ne yönelik askeri saldırılara karışan sizde siyonist liderler ve askerler hakkında soruşturma açılması" çağrısında bulunarak, uluslararası toplumu işgal rejimini bu insanlık dışı ablukasına sor vermeye zorlamak için harekete geçmeye çağırdı.

Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana kara, hava ve denizden abluka altında tutan işgal rejimi, bugüne kadar yaptığı sayısız saldırılarda binlerce Gazzeliyi katlederken, geride büyük bir insani enkaz bırakıyor.

İşgal rejimi, 10 Mayıs 2021’de Gazze'ye yönelik son katliam girişiminde direniş güçlerine karşı yine büyük bir hezimet yaşamış ve 11 gün sonra 21 Mayıs 2021'de ateşkes ilan etmek zorunda kalmıştı.

Bu katliam girişiminde de Gazze halkından onlarca insan katledilirken binlerce insan da yaralandı. Aralarında hastane ve okullarında bulunduğu yüzlerce bina yıkıldı, bölgenin altyapısı ise büyük zarar gördü.