Fransa hükümetinin Müslüman sporculara karşı düşmanlığı

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de aralarında bulunduğu insan hakları grupları, Fransız sporcuları etkileyen başörtüsü yasağını eleştirdi.

Fransa hükümetinin Müslüman sporculara karşı düşmanlığı

Fransa hükümeti, Paris Olimpiyatları'nda sporcularının başörtüsü takmasını yasaklayarak ayrımcılıkla suçlanıyor.

The Independent'a göre, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Eylül 2023'te 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na katılan sporcuların Olimpik Köy'de başörtüsü takmalarına izin vereceğini açıklamıştı. Ancak bu yasak, ev sahibi ülkenin sporcuları için geçerli olacak.

Pars Today'e göre, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) Küresel Girişimler Direktörü Minky Warden, Fransa'daki başörtüsü yasağının olimpiyat tüzüğünü ihlal ettiğini söyledi.

Warden, Fransa'daki başörtüsü yasağının etkisinin, birçok Fransız kadın ve kızının olimpiyatlara ev sahipliği yapan ülkede ayrımcılığa uğrayarak, kenara itilerek ve sevdikleri ve yetenekli oldukları sporlarda oynamaktan, antrenman yapmaktan ve yarışmaktan men edilmesi olduğunu söyledi.

Warden ayrıca, yasağın hem sporu bir insan hakkı olarak tanımlayan Olimpiyat Tüzüğü'nü hem de IOC'nin yeni insan hakları çerçevesini ihlal ettiğini ekledi. Bu Fransız sporcular, kendi ülkelerinde rekabetçi spordan mahrum bırakıldı ve onlar için hiçbir çözüm yok.

Warden, başörtüsü yasağının bazı Fransız sporcularını ülkeyi terk etmeye zorladığını ve bazılarının da yurtdışına göç etmeyi düşündüğünü söyledi.

Fransız basketbolcu Hélène Ba, bu yazın başörtüsü yasağının başörtülü Müslüman sporcuları hedef aldığını ve bunun açık bir cinsiyet ve din ayrımcılığı olduğunu söyledi.

Ba, bunun Olimpiyat Tüzüğü'nün değerlerini ve hükümlerini açıkça ihlal ettiğini, ancak aynı zamanda temel hak ve özgürlüklerimizi de ihlal ettiğini söyledi. Bu yasak, düşünce, vicdan ve din özgürlüğümüzü ve spora katılma hakkımızı ihlal ediyor.

Ba ayrıca, yasağın cinsiyet ve ırk klişelerini pekiştirdiğini ve halihazırda Fransız toplumunun bir parçası olan İslamofobiyi beslediğini söyledi.

2017'de Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) tarafından başörtüsü yasağının kaldırılması kararını yönlendiren eski basketbolcu Bilqis Abdul-Qaadir, "Bu beni ağlatıyor; neden hala bu duruma tanık olmak zorundayız? Kendimi Müslüman bir kadın olarak açıklamak ve basketbolda iyi olduğumu neden söylemek zorundayım?" dedi.

Fransa Senatosu, Ocak 2022'de sporcuların müsabakalar sırasında başörtüsü takmasını yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etti.

Fransa'da İslamofobik Yasalar

11 Eylül 2001 olayının ardından artan İslamofobi ortamında, Müslümanların giyiminin kontrol altına alınması fikri, Fransız kamuoyuna, medyasına ve siyasi sınıfına girdi. 2004 yılında Fransa'da kabul edilen yasa, tüm dini sembolleri yasaklamakla birlikte, pratikte İslam'a ait işaretleri ve sembolleri hedef aldı.

Böylece, bu yasa son 20 yıldır, İslamofobinin acımasız bir şekilde ilerlemesine zemin hazırladı ve bu da Müslüman kadınları ve kızlarını İslami sembollerden uzaklaştırmak şeklinde kendini gösterdi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yönetimi 2023 yılında devlet okullarında çarşaf (uzun İslami elbise) kullanımını yasakladı. Bu yasak, okullara keyfi kararlar vermeleri için geniş bir alan açtı.

Okulların ötesinde, 2011 yılında kadınların kamusal alanlarda yüzlerini ve başlarını örtmeleri yasaklandı. Belediyeler de 2016 yılında kadınların kamusal alanlarda ve spor salonlarında kapalı kıyafetler giymesini yasaklamaya başladı.

The Guardian, Fransa'daki başörtüsü yasağı hakkında bir makalede şunları yazdı: Mesaj tüm Müslümanlara açık; asimile olun veya kamusal alandan uzak durun. Artan sayıda Müslüman'ın ülkeyi kendi ayaklarıyla terk etmesi şaşırtıcı değil.