Fransa, emeklilik yaşını 65'e yükseltmeyi planlıyor
Fransa'da hükümet, yıllardır getirmek istediği ancak "sosyal patlama" endişesiyle ertelediği tartışmalı emeklilik yasasını yeniden gündemine aldı.
Başbakan Elisabeth Borne, emeklilik yaşını 62'den 65'e çekmeyi öngören emeklik yasası üzerinde sendikalarla son görüşmeleri yaptıktan sonra, 23 Ocak'ta Bakanlar Kurulu'na getireceklerini duyurdu.
Başbakan, Fransızların ve tüm sendikaların karşı olduğu 65 yaş sınırı konusunda ise, tartışmalara açık olduklarını ancak "65 yaşında emekliliğin bir tabu olmadığını" dile getirdi.
Kamu radyosu France Info'ya konuk olan Başbakan Borne, "Bizim için 65 yaşında emeklilik bir totem değil. Ancak hedefimiz dev açığa ulaşan emeklilik sistemini kurtarmak. Hedefimize ulaşmamıza yardımcı olabilecek, 2030'a kadar emeklilik sistemimizin dengesini kurabilecek başka çözümlere de açığız. Tam emekli maaşı almak için pirim ödeme süresinde 43 yılın ötesine geçmeyeceğiz. Kimse 47-48 yıl çalışmak zorunda kalmayacak. Tam bir kariyer yapmamış birinin indirimsiz ayrılmasına izin veren yaş ise değişmeyecek, 67'de kalacak" diye konuştu.
Başbakan Elisabeth Borne, reformun bütün detaylarını işveren örgütleri, sendikalar ve siyasi partilerle görüşmeye devam ederek ortak bir çözüm yolu bulmaya çalışacaklarını da söyledi.
Ülkenin büyük araştırma şirketleri ise, enerji krizi ve yüksek enflasyon nedeniyle yaşanan alım gücü zorluklarına dikkat çekerek, böyle bir ortamda sözkonusu emeklilik yasasının gelmesinin ülkede sosyal patlamalara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Reforma destek veren İşverenler Sendikası MEDEF Başkanı Geoffroy Roux de Bezieux ise, "Hükümetin birkaç aydır söylediği gibi, 64 veya 65 yıla yükseltme konusundaki tartışmalara açık olduklarını" dile getirdi.